ДФК “Прециз” вкара 185 гола за сезона или с други думи, момчетата на Владислав Георгиев са отбелязали по 8,95 гола средно на мач, като не се броят служебните успехи. Това пише в обширен материал вестник 24 часа.

20 победи и 2 загуби. 185 отбелязани гола, 10 допуснати. Сигурно ще си помислите, че става въпрос за някакъв грандиозен клуб от водещите в България. Всъщност това са показателите за сезона в зоналното първенство, което обхваща Велико Търново, Габрово, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин на отбора на ДФК “Прециз” (Монтана), клуб с личен състав от трима човека. Да, точно трима – един президент и двама треньори.

В първенството за юноши до 15 години са отборите на “Етър” (Велико Търново), “Локомотив” (Горна Оряховица), “Янтра” (Габрово), “Литекс” (Ловеч) и “Академик” (Свищов). Всичките са минали през елитната ни група, а “Етър” и “Литекс” са били и шампиони.

И всичко това е по-слабо от малкия клуб от Монтана. Единствените загуби дойдоха от “Янтра” в Габрово с 0:2 и с 0:1 от “Етър” в последния кръг, когато всичко бе решено.

Клубът е кръстен на едноименния завод в Монтана, който предоставил безвъзмездно терена, който се намира на негова територия. Дълги години има отношения с ПФК “Монтана”, но напоследък рязко са охладнели, след като там предпочитат да вземат чужденци.

“Това е дългосрочен проект. Тези деца са заедно от доста време. Това ни беше целта. Първата година спечелихме четвърто място в зоната във Враца, след това станахме първи в нея. Сега в последния сезон просто момчетата направиха нещо невероятно”, казва треньорът им Владислав Георгиев. Той е бивш съотборник в юношеския тим на “Септемврийска слава” на Стилиян Петров и двамата продължават приятелството си. Освен треньор Георгиев е и администратор и всичко останало в клуба.

Александър Александров е президент на ДФК “Прециз”. Неговата фирма дава парите за транспорт, съдийски такси и всичко останало. Третият човек е Тодор Евлогиев, който работи с по-малките футболисти.

Нормално е в такъв отбор да има и звезди.
Стилиян Асенов е стълбът в полузащитата “Той направо е копие на другия Стилиян. Здрав, рус, скромен и трудолюбив”, обяснява Влади Георгиев. “Всичките топки минават през него”, допълва наставникът.

Голмайстор на отбора е Лъчезар Сибинов. За цялото първенство е вкарал скромните 46 гола.

“Можеше и повече, но някои предпочетоха да не играят с нас и записахме служебни победи”, с усмивка обяснява Георгиев.

На вратата е Александър Тихомиров, който на 15 години е висок 184 сантиметра. “Той пък е
копие на Мануел Нойер Здрав, във въздуха няма грешка и има изключителен рефлекс. Заради това са ни вкарали и само 19 гола в 22 мача. Има невероятно бъдеще, стига да има кой да го забележи”, допълва треньорът.

Накрая идва и централният защитник Борил Боянов, който направил невероятно впечатление по време на международен турнир в Пирот.

“Веднага го поискаха”, казва още Владислав Георгиев.

“И така, както се казва в старите треньорски книги – имаме централна ос. Вратар, централен защитник, централен халф и централен нападател. Понякога точно старите правила във футбола са най-точните”, обяснява наставникът.

Реално децата са заедно от доста време. Две от момчетата са били в отбора още за футбол 5, което е най-ранната възраст. Повечето от останалите са дошли по времето на футбол 7 и от този момент се развиват стъпка по стъпка.

Помогнал и фактът, че Георгиев е успял да вкара и повечето футболисти в един клас. Така с малко по-големите от тях те дори се класирали за финалите на ученическото републиканско в Сливен.

Клубът няма обаче амбиции да влиза в елитните групи на първенствата.

“Просто стоим със статут на кандидат-член на БФС. Вероятно няма и да ни приемат заради това, че сме близки със Стилиян. Важното обаче е момчетата да се развиват и да обичат футбола. Другите неща в родния футбол не трябва да ги занимават”, допълва треньорът им.

Все пак и те са се опарили от реалностите у нас. Миналата година трима били включени в сборния състав на Северозапада за камп под егидата на БФС.
Тази година не искали и да чуят да ходят отново. Били изкарали като затворници в хотела, а имало и една тренировка на ден. Категорично заявили, че предпочитат да си останат в Монтана.

Постижението на момчетата от Монтана наистина е впечатляващо за тази възраст.

В България има четири такива зонални първенства.
Във варненската, която обхваща още Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Силистра и Разград, шампион е “Лудогорец” с 14 победи, 1 равен и 1 загуба и голова разлика 54:5. В софийската, към която са още столичната област, Перник, Благоевград, Кюстендил и Пазарджик, пък първи е ФК ЦСКА 1948 с 20 победи, равен и загуба с голова разлика 84:9. И в пловдивската, където са всички останали, първи е “Спартак” (Пловдив) с 20 победи, 2 равни и 2 загуби и голова разлика от 81:15.

Това е нормално, след като “Прециз” има две победи
с над 20 вкарани гола.

Едната е с 25:0 над “Янтра” (Полски Тръмбеш), а другата е 24:0 над “Академик” (Свищов). Показателите обаче можеха да са по-добри, ако “Лато” (Алеково) и “Павликени” не бяха решили да си спестят гостуването в Монтана и предпочетоха служебните загуби.

Или с други думи, момчетата на Владислав Георгиев са отбелязали по 8,95 гола средно на мач, като не се броят служебните успехи.

Това е двойно по-добре от този показател на всички останали победители в зоновите групи. Втори със скромните 3,818 е ФК ЦСКА 1948, а “Лудогорец” и “Спартак” са с по 3,375. Или отборът с трима души персонал е двойно по-добър от тези, които са направени от имена като Кирил Домусчиев и Цветомир Найденов.

Наистина зоналните първенства са различни по сила, защото по принцип най-силните школи са в Южна България.

Но тази в Разград е с деца от цяла България, а и съперниците са също толкова несериозни, колкото във великотърновската група.

Треньорът сега обмисля как да награди феноменалния си отбор.

“Със сигурност ще има награда. Защото са невероятен отбор. Имам нещо предвид, но ще го запазя засега. Ще ги изненадам”, закани се треньорът им.

От следващия сезон вероятно направо ще ги прати да играят при 17-годишните, за да могат отново да тръгнат стъпка по стъпка към върха.

С тях ще продължи и Рая, единственото момиче в състава, която е и щастливият талисман на тима.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.