Който казва, че може да се построи АЕЦ – Белене лъже, това заяви в Свищов Кирил Петков на въпрос за бъдещето на Втора атомна. Преди Фукушима имаше някакъв шанс за одобрение от ЕС, но след нея няма никакъв, допълни той.
„Това е политическа дъвка, която ще се използва сега”, заяви той. Петков допълни, че максимално трябва да се удължи срока на ползване на АЕЦ „Козлодуй”. „България винаги трябва да има една централа. Най-малкото е и сигурност – няма войни в държави с атомни централи”, заяви той.
Свършеното и похарчените до момента пари за Белене – всичко това трябва да се анализира и да се вземе решение какво да се прави, коментира още Петков.
Това че има закупен реактор, това че цените на тока са толкова високи, цялата ни енергийна система изглежда неадекватна въобще, коментира още Кирил Петков. Той посочи и приоритетите за Промяната продължава. Първо, да е максимално българска. Колкото по-малко разчитаме на чужди държави за нашата енергетика – толкова сме по-независими. Второ, трябва да е евтина. И третото – да е адекватна на случващото се по света, заяви още Кирил Петков.
Лидерът на Промяната продължава посочи и една реална възможност в енергетиката. „Геотермалите – оказва се, че под цяла Северна България на два километра под земята има 80-градусова вода. Имаме 600 минерални извора, което не е случайно. Жената, която управлява Калифорнийската енергоразпределяща система е българка. Тя ни каза – погледнете Турция, която има 1200 мегавата термална енергия вече направена. Този потенциал на геотермали в цяла Северна България трябва да се провери и да се използва. Тази енергия е зелена, тя е постоянна, тя е чисто българска, тя е евтина и не замърсява”, коментира Кирил Петков.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.