Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора, предаде БНР. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната.

Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ „Козлодуй“, ще остане същата.

По думите му все още се извършват изчисления от експертите на КЕВР и се проверяват направените от енергийните дружества инвестиции с оглед на тяхното отразяване в ценовото решение. „Затова не може да се определи точното изменение на цената на електрическата енергия“, заяви Иванов.

Иванов посочи, че поскъпването с 2% е по-ниско от размера на инфлацията за изминалата една година, както и за последните години това е първия случай с толкова малка промяна в цената:

„В последните 10 години няма годишно решение, в което промяната на цената на електрическата енергия да е около 2 процента. Винаги е било повече. Миналата година беше 4,7% средното изменение на цената, по-миналата беше 4,3%“.

Председателят на КЕВР изтъкна, че за следващия едногодишен ценови период цената на електрическата енергия от АЕЦ „Козлодуй“ ще остане практически непроменена.

Той припомни, че първоначалното заявление на атомната централа е било за повишаване на цената с 30 процента, но впоследствие това заявление е било оттеглено и в понеделник в КЕВР е постъпило второ заявление от АЕЦ „Козлодуй“.

Това заявление е почти идентично с това от миналата година. През 2023 г. от АЕЦ „Козлодуй“ са поискали цена от 69,77 лева, а тази година е това е искане е дори за малко по-ниска цена – 69,14 лева.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.