Вярно е, че нидерландският премиер Марк Рюте споменава сумата от 50 евро в коментар за сигурността на българските граници, пише https://factcheck.bg/.
• Той обяснява, че иска ЕК да се увери, че българската граница не може да бъде премината срещу 50 евро.
• Рюте изрично подчертава, че не твърди подобно нещо, а иска да се установи, че не се е случвало.
Премиерът на Нидерландия „недопустимо внушава“, че българската граница може да се премине срещу 50 евро. Изказвания в този смисъл направиха редица български политици в последните дни.
Поводът за коментарите е отказът на Нидерландия да подкрепи приемането на България в Шенгенското пространство за свободно движение. Позицията е заявена на пресконференция на премиера Марк Рюте.
Темата е широко отразена от медиите, но никъде въпросните „50 евро“ не се появяват, преди да бъдат споменати в коментарите на българските политици. Този детайл не присъства и в съобщенията на големите информационни агенции по повода, установи проверка на Factcheck.bg. Поради активната обществена дискусия по темата екипът ни провери какво точно е казал Марк Рюте за България.
На 2 декември правителството на Нидерландия обявява, че на насрочения за 8 декември в Брюксел Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ ще подкрепи Румъния и Хърватия за влизане в Шенген, но не и България. Премиерът Марк Рюте обяснява, че решението не е политическо, а се основава на факти. Нидерландия не е единствената страна, която изпитва съмнения.
Рюте коментира подробно позицията на страната си относно България в отговор на журналистически въпроси. За да бъде разбрано изказването му, е необходимо да се види контекстът, в който е направено.
Въпрос: Ако те влязат (в Шенген – б.р.), хората ще могат да пътуват свободно от България към останалата част на Европа, към Шенгенското пространство. Няма да има повече пречки. Имате ли специфични опасения за охраната на границата от турска страна например?
Марк Рюте: Това не можем да го установим като Нидерландия. Не сме в състояние да видим точно какво се случва между България и Турция. Можем да определим дали Комисията е оценила достатъчно подробно. И забелязваме, че Комисията не е успяла да направи това по две точки. Първо, по отношение на това дали са приложени всички принципи на върховенството на закона. Смятаме, че това трябва да бъде направено отново, а Комисията не го е направила. Това е така нареченият МСП (Механизъм за сътрудничество и проверка – б.р.). И второто е оценката на Комисията, която проучва подробно дали Шенгенската система е правилно приложена, дали се прилага. В Румъния сега и за двете неща казваме: това се случи, приемаме резултата. Това все още не се е случило в България. Като Нидерландия не можем да определим точната ситуация на тази граница. Не сме в състояние.
Въпрос: Какво искате да гарантирате, ако трябва да обясните това на редовия нидерландец, който изпитва безпокойство от тези факти?
Марк Рюте: Аз настоявам за становище на Комисията, първо, по въпроса дали всички принципи на правовата държава са спазени, така че например да не можете да преминете, дори ако има ограда на границата, с банкнота от 50 евро. Не казвам, че това се случва, но искам изрично да се установи, че не се е случило. Ние не можем да определим дали това ще се случи, искам да сме сигурни, че няма да се случи.
От 2011 г. насам Нидерландия, подкрепена и от други държави членки на ЕС, се противопоставя на членството на България в Шенген. През цялото време Хага настоява да се вземат предвид резултатите от Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), по силата на който от 2007 г. ЕК наблюдава състоянието на българската съдебна реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Същият механизъм се прилага и по отношение на Румъния.
Позицията на България, както и на Европейската комисия е, че няма връзка между МСП и приемането в Шенген. ЕК взе решение за спиране на докладите по Механизма за сътрудничество и проверка за България през 2019 г., но все още няма решение на Съвета на ЕС по този въпрос. На 22.11.2022 г. ЕК реши механизма да отпадне и за Румъния. На практика, от 2020 г. МСП вече е заменен от друг инструмент, по който се оценяват всички държави в ЕС – т.нар. Механизъм за върховенството на закона.
Проверено:
Вярно е, че нидерландският премиер Марк Рюте споменава сумата от 50 евро в коментар за сигурността на българските граници. Рюте казва, че иска ЕК да провери дали в България “всички принципи на правовата държава са спазени, така че например да не можете да преминете, дори ако има ограда на границата, с банкнота от 50 евро. Не казвам, че това се случва, но искам изрично да се установи, че не се е случило”.
Автор: Момчил Инджов, кореспондент в Брюксел на Клуб “Z”.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.