Любители на каяците от Каяк клуб – Свищов регистрираха бобър на остров Вардим – вид, който официално се води за изчезнал по българските земи, научи Актуално Свищов.
„Открихме ги на остров Вардим. Докато гребем с каяци, внимателно разглеждаме какво се случва по брега. Забелязахме прегризани или оголени от кората клони. Това бе нещо ново. Разходихме се по самия остров. Открихме следи, които недвусмислено свидетелстват за наличие на бобри – натрупани на куп прясно прегризани клони, преграждащи бентове, прегризани стебла на дървета, които винаги падат в посока към водата“, разказа Радослав Йорданов, ръководител на клуба.
По думите му познати риболовци са категорични, че са виждали този рядък обитател на остров Вардим още преди две години. „Но докато лично не видим, как да повярваме (все пак в България бобърът се води за изчезнал вид). И го видяхме с помощта на фотокапан, поставен на остров Вардим. Симпатично, кротко животинче, запечатано в снимка и две видеа, които прилагаме към публикацията. Снимката и първото видео са заснети на 22 март 2022 г. в 19:51 ч., а второто видео – на 6 април 2022 г. в 20:13 ч.“, уточни Йорданов.
По нашите земи е имало бобри и преди, но поне от 150 години насам няма свидетелства за тяхно присъствие. Официално се водят за изчезнал вид. Причината е до болка позната – човекът.. В по-ново време наличието на бобри в България е документирано официално през април 2021 г. по поречието на река Русенски Лом.
В Румъния и Сърбия от десетилетия насам се реализират програми за заселване на бобри. У нас за тях почти не се говори. Каяк клуб – Свищов и приятели подхващаме темата…