Няма да има локдаун, мерките дават резултат, надолу от пика сме вече, включват се и нови лекарства лечение на коронавируса, но ваксинирането остава най-важната мярка срещу коронавируса. Това обявиха на брифинг в здравното министерство с участието на министър д-р Стойчо Кацаров, изпълнителния директор на ИАЛ магистър-фармацевт Богдан Кирилов, съветника на здравния министър проф. Мира Кожухарова и директора на дирекция „Лекарствена политика“ в МЗ д-р Десислава Велковска, пише Дир.бг.
„Няма да има локдаун. Данните от последната седмица сочат намаляване на броя на заразените, подобряване на епидемичната ситуация. Мерките със зеления сертификат дадоха своя резултат“, заяви здравният министър.
Кацаров благодари на всички, които са приели изискването и се съобразяват с него.
„Не сме се водили от страха, напротив – през цялото време се настоявали, че хората трябва с разум и чувство за отговорност, че това е обща мисия за всички нас“, обясни здравният министър.
Вчера ръководството на МЗ е обсъждало и възможностите за доставка на нови лекарствени продукти за лечение на ковид болни, съобщи още министър Кацаров.
Към момента сме надолу от пика
„От две седмици започна спад на темпа на нарастване на заболелите. След това започна и намаляване на новозаразените. Към момента сме надолу от пика. Надяваме се при спазване на мерките да продължим този успешен ход. Не във всички области обаче числата са такива“, обясни проф. Мира Кожухарова.
Броят на хоспитализациите също е намалял, сочи 14-дневната статистика. Здравните експерти се надяват следващата седмица тази тенденция да се запази.
Има рязък скок и на броя на тестваните, което също дава резултат в ограничаването на разпространението на коронавируса, отчетоха от .
„Зеленият сертификат активизира имунизациите у нас. Усилията обаче трябва да продължат Постоянната мярка става не тестването срещу коронавирус, а ваксинацията“, каза още Кожухарова.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.