Къщата на Димитър Талев в родния му град Прилеп в Северна Македония се руши, разказва БНТ. Легендарната къща, която е описана в „Железния светилник“ като дом на семейство Глаушеви, е собственост на семейството на Снежана Аческа от 1926 г. Жената иска да я продаде само и единствено на българската държава. Но държавата ни не проявява интерес вече две десетилетия.
Къщата, в която е роден и израснал Димитър Талев в Прилеп. “Железният светилник” описва живота на семейство Глаушеви именно в този дом. Сега се руши.
„Аз съм сърдита на България. Много. Идва ми да натупам некого“, казва Снежана Аческа, собственик на къщата.
Собственикът на къщата Снежана Аческа вече 20 години моли българските власти да я купят и да я превърнат в културен център.
„И България май е глуха. Има ли уши, или няма, аз не знам“, казва още Снежана Аческа.
Семейството на Снежана е собственик на имота от две поколения.
„- Вие как разбрахте кой е Димитър Талев? – Аз случайно. Те дойдоха учителки от гимназията „Димитър Талев“ от Пловдив. И директората ме попита най-любезно дали може да одържам един час“, разказва Аческа.
А стотици българи, които ходят на специални екскурзии в Северна Македония, продължават да идват и да искат да видят къщата на Султана от „Железния светилник“. Но не могат да влязат, защото имотът е в окаяно състояние. Семейството не може да го поддържа със собствени средства.
„Най-малко 2 милиони българи минали са през тая къща. Цели автобуси, групи, поединично хора, никой не е върнат“, обясни Снежана Аческа.
Фондация “Димитър Талев” вече четири години не може да събере нужните средства, за да откупи къщата.
„Българската държава страни от този въпрос. Димитър Талев е авторът, човекът, духовникът, който събира двете държави. Това е човекът, който е разказал всичко и е предизвикал сълзите на македонския народ, който в момента живее там“, заяви Димитър Тошев, член на фондация „Димитър Талев“ – Сандански.
И на българския…

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.