От една седмица върви разчистване в парк Калето, видя Актуално Свищов. Какво се случва там, какво предстои, какви са етапите и кога ще е готово – на тези въпроси отговори даде кметът Генчо Генчев.

Общината извървя дълъг път до реализирането на този проект, споделя градоначалникът. Той припомни, че подготовката за него е започнала още в предходния мандат. Тогава със средства от Министерство на културата и на Общината бяха извършени няколко теренни археологически проучвания. Тази стъпка е била задължителна за същинското реализиране на проекта.

След това културното министерство е бил съгласуван и изготвения проект, който вече се реализира. Той е на стойност 6,9 милиона лева с данък добавена стойност, а средствата са осигурени от държавния бюджет, уточни кметът Генчев. Той бе категоричен, че с реализирането на проекта едно емблематично място за Свищов добива нова визия и става още по привликателно за свищовлии и гостите на града.

В момента тече втори етап от дейностите по начинанието – разчистване на изсъхнала разстителност, профилиране и подготовка на терена за същинските строителни дейности. Те именно са трети етап в рамките на проекта.

Именно в него предстои изграждането на водни каскади от най-високата част на хълма, като водите ще се събират в своеобразно водно огледало на някогашната спортна площадка, където някога имаше и къщичка на Баба Яга.

Предстои ремонт и на амфитеатралната сцена. Там ще бъде изградена постоянна сцена и по този начин площадката ще бъде ползвана за проявите от културния календар на Общината.

Изцяло нова визия се предвижда за терена на сегашната малка сцена. Там ще бъде изграден реал парк за децата. Предвижда се той да бъде в средновековен стил и на място ще има малък замък и други съоръжения за малчуганите, коментира кметът.

До края на октомври трябва да е готова парковата зона. Такива са плановете, но на всички дейности присъства и д-р Марин Маринов, уредник отдел Археология при Исторически музей – Свищов. При необходимост и по негова преценка ще бъдат извършвани спешни проучвания.

Така при разчистването на изсъхналите дървета и храсти се попада на седем места на северната крепостна стена на крепостта. В рамките на проекта се предвижда на това място да бъде изградено нощно осветление, което да се вижда от реката.

Нови алеи, нова паркова мебел, обществени тоалетни и видео наблюдение ще има в района след приключване на този етап. Освен това цялата зона ще бъде достъпна за хората с физически потребности.

В рамките на проекта се предвижда и изграждане на интерактивен център. Той ще представя историята на обекта, както там ще могат да бъдат видени и находките от предхождащите археологически проучвания. Той ще се намира от входа на парка от ресторант Калето.

Четвърти, заключителен етап е реставрациия и изграждане на Цитаделата на някогашната Свищовска крепост. Кметът бе категоричен, че всички дейности в тази част на проекта са съгласувани със специалисти от Министерство на културата.

Ремонт предстои и на двора на църквата “Свети Димитър”, уточни кметът Генчев. А най-вероятно в началото на следващата година ще бъде извършено и освежаване на пасарелката, позната като Белия мост сред подрастващите.

По този начин съвсем естествено парк Калето и пристанището ще бъдат свързани, коментира Генчо Генчев. Той уточни, че вече са водени разговори с тур оператори – по този начин ние ще посрещаме туристи, а няма да ги товарим за други дистинации и създаваме добавена стойност, допълни кметът.
Александър ШАБОВ