Светът е пълен с неразгадани мистични загадки, както се пише например за извънземните. Има случаи, макар и малко, които доказват тяхното присъствие на нашата планета, но което много учени отхвърлят. А аз мисля, че земята е заредена със силна космическа енергия, но са малко местата, където тя може да се почувства. Тази енергия се усеща, когато се влее в нашето тяло, когато разберем промяната в себе си. Нашата страна България е едно от тези места с много неразгадани тайни. Не напразно професор Филипов отдавна иска да докаже присъствието на извънземни и местата на техните космодруми у нас. Много от нашите планини са обект на интерес от страна на тази цивилизация. Не бих могъл да изброя всичките, но ще посоча Пирин, Родопи, Витоша, Странджа.

Такива, макар и малко, има и в равнинните места. Затова нашата велика пророчица Ванга посочи местността Рупите, където да бъде построена църква. Това място е заредено с много силна енергия и бих казал, че почти всички църкви и манастири са построени върху такава земя, заредена с божествена енергия. Едно такова място е хълма „Калето” в Свищов, тук я има тази невидима енергия. Преди няколко години писах за срещата ми с извънземни именно на това място.

Калето е все още една неразгадана от археолозите загадка. Затова реших да пиша за него, за този величествен хълм, надвесил своята огромна снага над Дунава, оглеждайки се в огледалните води на тази екзотична река. За него е писано много малко от хронисти – пътешественици, посетили преди векове крепостта, построена на този хълм.

Преди години, когато писах пътеписа „По пътя на римските архитекти” проявих интерес да науча повече и за това свято място. Когато пътувах с корабите по Дунава имах възможност да посетя големите библиотеки на Виена, Братислава, Будапеща, Белград, където намерих доста материали за строежа на римските крепости, една от които е и нашата, свищовската – „Калето”. Когато стъпили на това възвишение римските архитекти останали изумени и възхитени от гледката, която се разкрила пред тях. На една средно голяма площадка имало построени четири големи каменни чинии, сочещи изток, запад, север и юг, поставени върху четири високи и широки колони с написани по тях неразбираеми йероглифи. Това е било голямо тракийско светилище. Когато четях малкото написани материали за него останах с впечатление, че тези огромни, тежащи хиляди тона чинии не са строени от човешка ръка. Когато видях при моята среща тези извънземни разбрах чий е този уникален по размери строеж, и защо този хълм притежава такава енергия. Писал съм доста неща за разположението на крепостта, за външните крепостни стени и за всички вътрешни сгради. Има данни, че крепостта пада последна под турско робство, когато вече е била завладяна цялата страна. Когато Свищов е бил опожарен през 1810 година крепостта е била почти напълно разрушена. Като по чудо е останала само една масивна неголяма каменна сграда.

При тази разруха под руините на крепостните стени са останали много тайни и загадки неоткрити доскоро. Малкото открити от археолозите експонати доказват, че тайните на тази крепост са все още неразгадани. В „Калето” се намират останките на църквата „Св. Георги” датирана от IX-X век. Това място, този хълм и сега не е загубил енергийната си сила. На него е построена църквата „Свети Димитър”, която е най-старата в нашия град, предполага се, че е строена от преди турското робство. Ремонтирана и разширена през 1893 година, и е действаща и сега. Тя е кръстена на патрона на царското семейство Асеневци – Св. Димитър Солунски.

В двора на църквата е било старото килийно училище, което е разрушено след земетресението. През петдесетте години на миналия век сградата беше реставрирана и превърната в музей с много оригинални експонати. По стените на всяка една от стаите имаше рисунки на големи елипсовидни чинии, а до тях големи цилиндри, всеки един от тях с по четири крака. Според мен на тях са били изобразени летящи космически тела. В миналото музеят бе една от забележителностите на Свищов. Този величествен хълм е една голяма неоткрита напълно загадка.

В средата на месец май 2019 г. екип на българския археолог професор Николай Овчаров започна разкопки на крепостта „Калето” в Свищов. Тя е почти непозната за българската археология. До сега единствени частични разкопки на местността са проведени през 1961 г. от археолога Въло Вълев. По време на сегашните археологически разкопки професор Овчаров откри нещо непознато и неспоменавано, че през 1461/1462 година крепостта е била завзета от влашкия войвода Влад Цепеш, по-известен като Дракула. Може би тепърва започва откриването на многото загадки, закопани в земята на тази все още неразгадана крепост, на това място заредено със силна невидима космическа енергия.
Константин Динков – Льони