Коледна и новогодишна украса има във всяка къща в християнския свят, защото чакаме на 31 декември да посрещнем 2023 г. Къде обаче това не се случва на тази дата?
Най-известното различие е в най-многолюдната страна. Китайската нова година настъпва 22 януари 2023 г. и ще бъде годината на Заека. Основен фактор при избора на дата е фазата на Луната, но винаги е в края на януари.
В Нова Зеландия обаче новата година настъпва на 24 юни. Причината е, че древните ѝ жители маорите, гадаели най-вече по небесните тела и плеядите. Появата им по това време на годината им дава знак за ново начало.
В Бали Новата година идва през март и се нарича Ниепи, което означава Ден на мълчанието. Както подсказва името, на този ден няма пищни празненства, а медитация. В Тайланд пък я посрещат на 13 април – дата е избрана в древни времена като дни за почивка от земеделската работа. Водните битки по улиците бележат посрещането на новата слънчева година.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.