Две години след началото на пандемията, Covid-19 можеше да е поставен под контрол, но неспособността на международната общност да разпределя ваксините справедливо поражда риск през 2022 г. кризата, която вече отне живота на милиони хора, да продължи и дори да се влоши. Това пише в анализ за „Франс прес“ журналистката Нина Ларшон, съобщава Дир.бг.
Въпреки рязкото увеличаване на случаите в Европа тази зима, множество експерти по общественото здраве смятат, че светът вече има средствата и познанията да овладее ситуацията с вируса. Освен това е необходимо населението и политическите сили да приемат да правят понякога трудни и често оспорвани решения.
„Развитието на тази пандемия е в наши ръце“, подчертава Мария ван Керхов, която отговаря в Световната здравна организация (СЗО) за борбата с COVID. Тя е на първа линия от появата на болестта в Китай в края на 2019 година.
Можем ли „да достигнем етап, на който през 2022 г. ще контролираме разпространението? Напълно!“, казва Ван Керхов и добавя обвиняващо: „Можехме вече да сме го постигнали, но не го направихме“.
Година след появата си на пазара, ваксините доказаха своята ефективност срещу най-тежките форми на болестта, макар че не успяха да попречат изцяло на разпространението на варианта Делта, който е опасно заразен.
Недостиг на кислород
Очаква се през юни световното производство на ваксини да достигне 24 милиарда дози. На теория това е напълно достатъчно, за да бъде ваксинирано цялото население на Земята.
До момента вече са поставени 7,5 милиарда дози, но предимно в богатите страни, които искат първо да ваксинират децата и да поставят бустерни дози, въпреки приказките за солидарност с бедните държави, където равнището на ваксинация остава прекалено ниско, продължава анализът, цитиран от БТА.
Навсякъде по света се повтарят едни и същи сцени на интубирани пациенти, на легла в коридорите на болници поради липса на достатъчно места и на уморени санитари. И по улиците в страни като Бразилия или Индонезия – безкрайни опашки от близки, търсещи кислород.
Кадрите със стотици импровизирани клади за изгаряне на починали от COVID в Индия показват мащабите на човешките загуби: официално над 5,1 милиона души, но според СЗО жертвите може да са два или три пъти повече.
Нито една държава не е засегната колкото САЩ, където смъртните случаи са близо 800 хиляди. Постоянният поток от кратки некролози в акаунта @FacesofCovid превръща това безлично число в кратки резюмета на нечий живот: „Кристофър Меринг, на 56 години, от Дилън, щата Монтана, починал от COVID на 2 ноември 2021 г. Думите са безсилни да опишат любовта му към неговите внуци“.
В Европа, в края на 2021 г., петата вълна започна да се разпространява бързо, принуждавайки отново страните да жонглират между връщането на свободите и ограниченията, пише още в анализа.
В същото време движението против ваксините и здравните пропуски се радикализира: бунтове избухнаха в Нидерландия и във Франция, в Гваделупа.
Част от пейзажа
Експерти обаче смятат, че етапът на „пандемия“ може да бъде преодолян скоро. По подобие на грипа, светът може да продължи да съжителства с вируса, който се е превърнал в ендемична, но до голяма степен овладяна болест, която е „част от пейзажа“, уверява пред АФП Андрю Ноймър, епидемиолог в Калифорнийския университет „Ървайн“.
Според съветника на Белия дом за пандемията Антъни Фаучи, който символизира борбата срещу COVID в САЩ, благодарение на ваксинацията болестта „ще бъде повече или по-малко силен фонов шум, който обаче няма да доминира както сега“.
Неравният достъп до ваксините обаче остава предизвикателство и се добавя към вече съществуващите неравенства между богатите и бедните страни.
В първата група средното равнище на ваксинация е 65%, а във втората – под 7 на сто, по данни на ООН.
Всички или никой
Впрочем, както повтаря генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус: „Никой не е в безопасност, докато всички не са“. Ясно е, че колкото повече циркулира вирусът, толкова по-голяма е вероятността от появата на вариант, който е по-заразен, по-смъртоносен или дори резистентен на ваксините, продължава анализът.
Също толкова силни опасения предизвика появата този месец на Омикрон – вариант, определен като „обезпокоителен“ от СЗО. Той беше открит първо в Южна Африка. Макар че организацията оценява риска, свързан с тази мутация, като „много висок“, тя признава, че за момента се знае малко колко опасен и колко заразен е той и, най-вече, колко е резистентен на ваксините.
Богатите страни биха проявили „късогледство, ако мислят, че като са се ваксинирали, са се отървали от проблема“, подчертава Гаутам Менон, преподавател по биология и физика в индийския университет Ашока.
Още по-лошо е това, че един хипотетичен катастрофален сценарий, разработен от СЗО като предупреждение, предвижда излязла от контрол COVID пандемия, предизвикана от все по-опасни мутации, в съчетание с друга пандемия от типа на зика.
При този сценарий объркването, дезинформацията и дължащите се на болести миграционни кризи разрушават доверието в политическите власти и научните авторитети, а здравните системи се сриват.
Хипотетична ситуация, която е още по-притеснителна, „предвид това, че в момента имаме вирус, предизвикал пандемия, и много кандидати за следващата“, признава Майкъл Райън, директорът на СЗО за извънредните ситуации.
„Това със сигурност не е последният опасен патоген“, подчертава също Джейми Мецъл, футуролог, специализиран в областта на науката и здравеопазването.
Независимо как ще се развие ситуацията с COVID, „е ясно, че никога няма да можем да се демобилизираме“, добавя той.

 

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.