Изтеглил ли е кабинетът “Петков” държавен дълг колкото 20 други правителства? Това твърдение провери https://factcheck.bg/

 • ТВЪРДЕНИЕ:
 • 17 декември 2022 г.,
  Бойко Борисов:
  „Колкото харчиш, толкова трябва да изкараш. Може малко да буташ в дефицит, но истински мислещите управници са такива като нас. Правителството трябва да има излишък в бюджета. Тогава се опитвах да им обясня на хората, с мазнинка да имаш за зимата. Да имаш нещо. Ние им оставихме 15 млрд. Сега те ни слагат по 15 млрд. дълг на месец, на година.“
  „И цифрите го показват. 20 и колко правителства са взели дълг, са направили дълг, колкото едно за следващите години. Не си ли давате сметка на тия цифри?“

Това казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с младежката формация на партията във Варна през декември 2022 г. Борисов има предвид коалиционното правителство на „Продължаваме промяната“, управлявало страната от декември 2021 г. до август 2022 г. Factcheck.bg събра фактите, за да отговори на следните въпроси:
• Кое поред е правителството с министър-председател Кирил Петков от началото на демократичните промени у нас?
• Вярно ли е, че то е поело толкова държавен дълг, колкото 20 други български правителства заедно?
• Наистина ли правителството на Кирил Петков е взело “по 15 млрд. дълг на месец, на година“ (валутата липсва в оригиналното изказване)?

ПРОВЕРКА:
Коалиционното правителство на “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” с премиер Кирил Петков е 19-о, а не 20-о правителство на България от демократичните промени насам.
Публично достъпните статистики с информация за държавния дълг – вътрешен и външен, на страната се водят от Министерството на финансите (МФ) и Националният статистически институт (НСИ). Те не се изготвят на база период на управление на дадено правителство. Данните се отчитат на месечна и на годишна основа
Нов дълг често се тегли, за да се покриват стари задължения. Поради това не може увеличаването на дълга автоматично да се приписва на едно или друго правителство. Не може и да се сравняват различни периоди и контексти.
Да се прави сравение между номиналната стойност на държавния дълг между различни години, особено между такива, които са сериозно отдалечени във времето, е неточно. За такъв тип сравнение е по-коректно да се използва показателят “дълг спрямо брутния вътрешен продукт” (дълг/БВП).
Четворната коалиция с министър-председател Кирил Петков поема управлението на страната през декември 2021 г. и подава оставка през юни 2022 г. Фискалният резерв, който новото правителство наследява от кабинета “Борисов 3”, според данни на МФ към 31 май 2021 г. е 9,3 млрд. лева. Към 31 август 2022 г., когато вече четворната коалиция не е на власт, фискалният резерв на страната е 9,1 млрд. лева.
Докато кабинетът “Петков” е на власт дългът се движи между 31,2 млрд. лева и 30,1 млрд. лева, а съотношението дълг/БВП – между 23,9% и 20%.
Според информация на сайта на МФ по време на кабинета Петков са теглени три заема по 500 млн. лева – през март и април, и един от 300 млн. лева през май – общо 1,8 млрд. лева.
До идването на кабинета “Петков” на власт държавният дълг на страната възлиза на около 32,5 млрд. лева. В стратегията за управление на държавния дълг, изработена от Министерството на финансите в кабинета “Петков”,  е прогнозирано дългът да нарасне до 47,1 млрд. лева през 2024 г. Това е увеличение с 15,8 млрд. лева спрямо размера на дълга през 2021-а. Но независимо дали гледаме данните за реално поетия дълг или прогнозата, не може да се твърди, че правителството на Кирил Петков е взело дълг, колкото всички правителства, управлявали досега.

 • ПРОВЕРЕНО:
  Не е вярно, че коалиционното правителство на Кирил Петков, е взело толкова държавен дълг, колкото 20 други български правителства. До декември 2021 дългът възлиза на 32,5 млрд лева. Поетият дълг от кабинета „Петков“ по време на управлението му е в размер на 1,8 млрд. лева. Дори и ако се има предвид прогнозата за нарастване на номиналната стойност на дълга с 15.8 млрд. лева към 2024 г. спрямо 2021 г., отново не може да се твърди, че това правителство е “направило” дълг колкото всички предишни. Не се потвърждава и твърдението, че става дума за “15 млрд. дълг” на месец или на година.
  Ванеса НИКОЛОВА

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.