Успешно се изпълнява проектът за закупуване на оборудване и обзавеждане за Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Ценово. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Общата стойност на проекта е за 35 600 лева, като съфинансирането от общинската администрация е в размер на 10 процента. Новите придобивки за обитателите в центъра са благодарение на фонд „Социална закрила“.

През миналата година с решение на Общинския съвет към социалната институция бе изградена нова пристройка, с която се осигуряват достъпни и качествени услуги за обитателите. Помещението, което представлява просторна зала, вече е обзаведено с модерна техника и съвременно оборудване.

„През последните три години средната заетост е от 14 потребители, при капацитет от 10 души. Това наложи и разширението на центъра. Не само услугите, които предлагаме, но и обстановката се превърнаха в привлекателен център за по-голяма част от възрастното население в Ценово“, сподели управителката на социалното заведение Румяна Иванова.

„Фонд „Социална закрила“ финансира проекти, свързани със социалното включване и подобряване качеството на живот на възрастните хора. Идеята е да се предоставят необходимите социални услуги на общността като се подобрява материалната база и условията на живот“, обясниха от екипа на проекта в общинската администрация.

Обитателите на центъра вече не само се радват, но и рационално използват новото обзавеждане – дивани, мека мебел, трапезни маси, столове и шкафове. През свободното си време хората от третата възраст могат да се забавляват с предавания по широкоформатния телевизор или да усъвършенстват уменията си да използват социалните мрежи за пълноценно общуване на преносим компютър. По проекта са закупени и мултимедиен проектор, цветен принтер и екран за проектор. В помещението е монтиран и колонен климатик, който може да се използва за отопление и охлаждане.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.