Изложба посветена на Руско-турската война и учредяването на Първото градско управление е открита в Исторически музей – Свищов, съобщиха от пресцентъра на Общината.
В изложбата, организирана от Исторически музей – Свищов, са включени документи, книги, руски възпоменателни медали на опълченци, значки от червения кръст и кръст-медали, и лекарства на д-р Лука Ванков – участник във войната и един от инициаторите на създаването на Българския лекарски съюз. Сред експонатите е и джобен старинен часовник на опълченеца Трифон Арнаудов; и грамота от цар Борис ІІІ /1923г./, за показана храброст; и отличие през освободителната война на опълченеца от 6-та дружина Никола Грамов; експониран оригинален Нотен отпечатък на две песни от българския певец, композитор, педагог и хоров диригент Янко Мустаков: „Царю добре дошъл“ и „На царя и Русия“. Към експонатите са включени още огнестрелни оръжия – пищови кремъклия с разнообразна инкрустация, револвери, пушки „Бердана“, както и хладни оръжия – руска драгунска и кавалерийска сабя и стар турски ятаган. Опълченска униформа и шинели на Коста Мурдаров /шити след войната/, руска униформа.
Десетки снимки, документи и реликви на освободителите разказват историята на българската свобода, за да припомнят славната история на града и подвига на българските опълченци и руските освободители.
Изложбата е подредена в изложбената зала на къща музей „Алеко Константинов“ и може да бъде разгледана до края на месец юли.