Снощи в препълнената зала на ХГ „Николай Павлович“, в Свищов бе официално открита самостоятелна изложба-живопис на художника Иван Бонев. Изложбата на свищовския художник съдържа 50 творби с маслени бои върху платно, от които 21 са от фонда на галерията. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
Вълнуващото събитие бе официално открито от директора на дирекция „Култура и културно наследство“ към община Свищов Росен Маринов, който освен „ретроспективна“, нарече изложбата и „автобиографична“, тъй като отразява един дълъг житейски и творчески път. „Изложбата представя личният свят на Иван Бонев и подчертава неговия професионализъм, затова е толкова специална. Хората като него са пример, на който трябва да се възхищаваме и да подражаваме.“, каза още в словото си той.
Богатият творчески път на автора бе подчертан в кратка ретроспекция и от главния уредник на Художествената галерия Пламен Симеонов, който поздрави своя колега за дългогодишната творческа дейност и чудесните произведения, които поднасят на зрителя истински преживявания, благодарение на това, че „са сътворени с хармония и благородство, рисувани с уверена ръка, безстрашно и с удивление от преобразяващия се свят…“.
Иван Бонев благодари на всички за вниманието и изрази радостта си от това, че след двугодишно отлагане, поради ограниченията на пандемията, изложбата вече е факт, въпреки, че не е както му се е искало – през месеца на неговото раждане.
Иван Бонев е роден на 04.10.1950 г. в град Свищов. Завършва ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, специалност живопис, в класа на доц. Г. Стойков през 1975 г. От 1976 г. участва във всички ежегодни изложби на свищовските художници, в първия международен пленер по живопис на художници от крайдунавските страни, в окръжните изложби на групата на СБХ В. Търново, в национални изложби на АМХ и СБХ София.
Художникът прави редица свои самостоятелни изложби: 1982 г. – Свищов; 1983 г. – Димитровград; 1984 г. – Павел; 1985 г. – Свищов; 1985 г. – Виена, Австрия; 1987 г. – В. Търново; 1989 г. – Свищов. Участва в международни изложби в Украйна, Румъния, Македония, Германия, Австрия, Полша.
Иван Бонев е съосновател и дългогодишен главен уредник на ХГ „Николай Павлович“ в Свищов, и е един от инициаторите за създаването на традиционната ежегодна Изложба на свищовските художници.
Изложбата е разположена в трите зали на ХГ „Николай Павлович“ и може да се разгледа до 31.05.2022 г.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.