В общи приказки, нападки, въпроси към кмета и отговори – в това се превърна последната точка на днешното редовно заседание на местния парламент, проследи в пленарна зала Актуално Свищов.
Точката бе допълнително внесена от кмета Генчев при приемане на дневния ред. На нея съветниците отделиха най-много време от двата часа заседание и по нея бяха направени най-много изказвания.
Дебатът откри кметът Генчев, който представи биографията на новия член на Съвета на директорите на „Дунавски технологичен индустриален парк Свищов“ ЕАД. Именно дамата с впечатляваща професионална биография е и новия шеф на индустриалния парк, стана ясно по време на дискусията. Любопитен детайл бе… липсата на Гергана Попова…
Именно на тази липса акцентира в изказването си Ивелин Петров. Той попита хората от ръководството на зоната специални ли са, че никой не ги е виждал. От своя страна Калин Костов се обърна към колегите си от ГЕРБ и БСП с думите, че гласуването ще покаже съветниците от двете групи дали гласуват по съвест.
Последва реплика-въпрос от Ивелин Петров, който попита кога е проведен този конкурс, че така спешно и извънредно се внася точката.
Втората реплика бе на Кристиян Кирилов, председател на ОбС-Свищов. Той детайлно припомни дългия и богат политически живот на Калин Костов. Как влиза в политиката през 2011 година от Ред, справедливост, справедливост на Яне Янев. Как следва преминаване през България на гражданите, Обединение „Промяна“, ЕНП на Мария Капон и да се стигне до „Площад Алеко“ с помощта на СДС.
Иначе общинар №1 съобщи, че точката е внесена днес в 12,30 часа. Първо заяви, че конкурсът е проведен в края на декември 2022 година. После се поправи, че тогава е стартирала процедурата, а резултатите са станали ясни на 17 февруари…
Станислав Благов прехвърли дискусията в руслото какви мерки предприема общината за енергийна ефективност на сградите. Това пък даде повод кметът да направи пространно изказване – в него за пореден път заяви, че индустриалната зона е приоритет за неговия екип. Кметът съобщи и две новини – в най-скоро време се очаква делегация от Турция, която на място да се запознае с индустриалната зона. Другата новина бе, че общината е безспорен първенец по внасяне на проекти за саниране на жилищни и обществени сгради. От внесени до момента осем проекта всичките са на Свищов. До края на прием проектите ще бъдат 25, а Свищов може да получи 30 милиона лева.
Изказването на градоначалника предизвика реплика на Калин Костов, който коментира, че съветниците са ограничени с пет минути време за говорене, а кметът няма ограничение и може да говори напоително, когато поиска. Кристиян Кирилов му отвърна, че спазва правилника и ако иска може да бъде внесено за предложение за неговата промяна.
Последен се изказа Валери Николов, който заяви, че който иска информация я получава от кмета и даде себе си за пример. Николов изрази оптимизъм, че индустриалната зона ще го бъде. Той завърши с призив не да се обръща внимание на това кой е в борда на директорите, а да се случат нещата.
В крайна сметка с 22 гласа „за“, четирима „против“ и един „въздържал се“ бе приета новата управа на зоната.