На 7 февруари имах честта за пети пореден път да гласувам бюджета на община Свищов. Несъмнено това е визията на управляващите за следващата година, в която освен социалния елемент се поставя началото на определени политики или се надграждат вече съществуващи.

Като съветник втори мандат мога смело да кажа, че това е първият бюджет в политическата ми кариера, който бе отворен за политики не само на управляващите, а и на опозицията. Разбира се, говоря предимно от свое име, тъй като аз имах няколко неща, които имах желание да се случат, част от тях вече бяха заложени, други общинска администрация и г-н Генчев приеха да включат в управленската си програма.

Аз няма да се изхвърлям и да казвам, че това е знак за една изключителна синергия в новия Общински съвет, но бих заявил от свое име, че този знак на добра воля показва управленска далновидност и по един или друг начин поглед извън кръгозора. Нашите съграждани успяха да проследят, надявам се сесията, като са видели аргументите и на двете страни – и управляващи, и опозиция.

На тази сесия чух нещо много интересно, над което не се бях замислял, репликата бе на председателя на Общинския съвет, д-р Кирилов, който каза, цитирам по спомен „изглежда от изказванията всички искаме едно и също, идеите ни са едни и същи, или почти съвпадат, така че дайте да седнем и да работим“. Факт е, отчитайки заседанието и изказванията, че едва две пера в бюджет от 47 милиона лева представляваха проблем, което означава, че едва ли не всичко друго в този бюджет е много добро. Аз от своята гледна точка мога да заявя, че този бюджет и специално капиталовата му програма са многоспектърни, като за пръв път се предлага бюджет с такава насоченост.

До момента виждахме концентрация на средства силно изразена или в социалната сфера, или в инфраструктура – подмяна на ВиК мрежи и асфалтиране на пътища. Докато в този конкретен бюджет има много сфери, които са включени за финансиране. Ще откроя и две неща, които откроих и на сесията. Първото е асансьорът в МБАЛ, който бе толкова належащ, особено за хората на диализа. Въпросът бе повдиган многократно, като отговора на управляващите винаги бе, че е неясна собствеността на сградата (поликлиниката), както и че е „калпав“ предния ремонт. Това може и да е така, и с двете, но да оставяш наболял проблем без разрешение за мен бе късогледство. Ето, че с този бюджет, въпреки неуредиците, които все още си ги има, се показва воля да се реши един проблем, за който толкова много наши съграждани и лекуващи се в лечебното заведени алармират, може би дори ежедневно.

Вторият, лично моя кауза, за която съм благодарен изключително на д-р Кирилов, който още от ден първи взе присърце проблема, отнесе го до г-н Генчев и намериха възможност, както и решение, това е таблото за спортна зала Септември (Свищов). Оказва се, че след направения основен ремонт, залата, поради технически изисквания не е годна за приемането на официални домакински мачове от календара на баскетболната лига. Преди малко повече от година ентусиасти и мои приятели възродиха този прекрасен спорт на професионално ниво в града ни, а аз като бивш възпитаник на БК „Олимпиец“ бях изключително радостен от тази новина. А освен, че те тренират децата ни, от тази година мъжкия отбор на БК „Алеко“ може да приема официални домакинства в Свищов от календара на първенството, но залата ни не бе подготвена за това. Една от основните причини, според мен, да се разпадне преди години БК „Олимпиец“ бе именно липсата на мъжки отбор, който да поеме кадрите от подрастващите. В момента, с това си действие и това си решение, това не е едно просто табло за мен, това е една ако щете политика, която е насочена към развитието на баскетбола в града ни, тъй като открива възможността да развиваме професионален баскетбол пред очите си, както и да се насладим на емоцията от него.

За мен бюджет от 47 милиона лева не е стряскащ, тъй като работя в компания, чийто бюджет е три пъти по-голям, но е факт, че за Община Свищов това е рекорден по размер бюджет, който от своя страна дава и рекордни по размер възможности за развитие на политики. И тук ще кажа една своя любима фраза – „Не е важно колко пари печелиш, важно е колко от тях можеш да задържиш“. Пожелавам на ръководството на Общината, както и на нас, общинските съветници, да водим такива политики и да взимаме такива решения, с които голяма част от тези средства да се окажат онзи посети семенца днес, които ще ни донесат така желаното препитание утре. И ще си позволя един кратък коментар към колегите общински съветници, които бяха „от другата страна“ – не е нужно да ръкопляскате на приемане на бюджет, вероятно е било добронамерено от Ваша страна, но това за мен лично е неприемливо. Не съм чул аплодисменти на всяко „за“ от колегите по която и да е от останалите точки. Ако е жест на уважение, след като приключи сесията, винаги можете да стиснете ръката на човек, който уважавате, останалото граничи с подигравка, защото на себе си не си пляскахте.
Ивелин ПЕТРОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.