„Не можем да направим правителство с ГЕРБ, категорично! Ние сме заявявали, че трябва да говорим с всички (парламентарни партии – б.р.) по темите за Северна Македония, за промени в Конституцията и за Гешев“.
Това заяви в предаването „Политически НЕкоректно“ с водещ Силвия Великова Ивайло Мирчев, депутат от „Демократична България“. Той уточни:
„Рано е да влизаме в кампания и да минаваме на предизборна вълна, тъй като все още президентът не е връчил третия проучвателен мандат. „Демократична България“ до последно ще опита да направи всичко възможно, без да нарушава принципите си, да състави управление. … Трябва да убедим ПП, ИТН и БСП, че трябва да си сложим хоризонт до местните избори (през октомври 2023 г.) и тогава да направим избори 2 в1. Или до януари 2024 г., защото трябва да влезем в еврозоната“.
Според него от ПП е можело да направят „по-сериозен опит за разговор с депутатите от ИТН – като група, не със Слави Трифонов или с Тошко Йорданов“:
„Когато си преценил, че това е важно за страната, правилното е да намериш нужния формат за преговори“.
По думите на Мирчев е очевидно, че ИТН е сериозен проблем за ПП.
Ивайло Мирчев обясни, че ДБ не са влезли с желание „в тази коалиция с БСП“:
„Но ако ние бяхме казали, че пак няма да направим правителство, нямаше да има кабинет на Кирил Петков, а щеше да има нови избори, които пак нищо нямаше да променят“.
Той посочи, че гласовете за съдебна реформа в това Народно събрание са на ДБ, ПП, ИТН и БСП:
„БСП еволюираха, защото в началото – на изслушването, дори не му бяха задали един въпрос. За нас е важно не просто да махнем Гешев, а да няма повече гешевци“.
Депутатът от „Демократична България“ изказа мнение, че България ще тръгне в по-добра посока, когато в затвора влязат две правителства:
„Може действащи, може и бивши. Тогава всеки следващ министър ще мисли дали да влиза в корупционни практики, когато вероятността да влезе в затвора е много голяма“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.