Депутатът Ивайло Мирчев призова да спре руската пропаганда в медиите, която се извършва през руско финансиране на някои медии. Това той коментира в обширно интервю пред БНР, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на ДБ. Депутинизацията, за която се обяви “Демократична България” засяга предимно енергетиката, националната сигурност и отбрана и медиите. Това заяви в обширно интервю по националното радио депутатът от “Демократична България” и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Ивайло Мирчев.
“На първо място стои енергийната зависимост от Русия, защото дълги години на нас ни се обясняваше, как не можем без руския газ, а това се оказа една огромна лъжа, която в последните месец-два беше развенчана. Този процес ние трябва да го продължим и България да се откъсне от тези зависимости, за да може да се развиваме като нормална страна.“
Мирчев отговори на въпроса, защо БСП не разбира какво е „депутинизация“: „Щом Русия спря газа на България, се изредиха голяма част от говорителите от БСП и други проруски настроени хора, да обяснят, как „дотука бяхме“ и трябва веднага да стартираме преговори с Русия, защото не можем без техния газ. Оказа се, че това не отговаря на истината. България няма проблем да си доставя газ. С този пример обяснихме на колегите на БСП и се надявам те да са го разбрали. Но това е техният подход как да комуникират с обществото и симпатизантите си, защото очевидно те са наясно какво се случва. Това, което аз не разбирам и ние от ДБ не разбираме, е защо има толкова много хора, които искат да бъдем зависими от Русия и не само от нея, от който и да е. По същата логика – защо настояваха самолетите МиГ-29 да се ремонтират в Русия, а не в Полша, например. Разбирам, че някакви хора под някаква форма изпитват определена обич към Русия, не разбирам обаче защо изпитват обич към Путин. Защото Русия днес е огледало на Владимир Путин.“
Депутатът от ДБ припомни тезата на дясната коалиция, че построяването на “Турски поток” е заради корупционни зависимости на правителството на ГЕРБ, което е трябвало да обслужи интересите на Путин за сметка на българския данъкоплатец, иначе Борисов е щял да падне от власт. “Цената на това е, че българските данъкоплатци трябваше да платим 3 милиарда лева, за да може тръбата за природен газ, вместо да влиза през Североизточна България, да заобиколи и да идва от Турция. От това България не спечели абсолютно нищо, само загуби”, каза Мирчев.
По думите му, управлението на Борисов е 12 години на безвремие. И вече всички могат да се убедят в това, като видят, че за тези години, Румъния, която беше след нас, е направила „лъвски скок“ и в момента средната заплата там е с 40% по-висока от нашата.
Запитан за изтичането в медиите на скандалния проект за т.нар. български закон “Магнитски” Ивайло Мирчев обясни, че в работната група може да е имало най-различни чернови, но тя не е приемала никакво решение за какъвто и да е проект. Според парламентарния му опит, в парламентарните комисии като проекти влизат най-различни глупости и добре че не от всяка става сензация. Сега става дума за политическа интрига, която може да е плод и на вътрешнокоалиционни интереси, каза Мирчев.
Депутатът от ДБ заяви, че управляващата коалиция наистина е сложна и в нея се преплитат различни интереси, като тези процеси са катализирани от войната в Украйна. “Никой от ДБ не е вярвал, че някога ще бъдем в едно правителство с БСП. Трябваше да направим това, защото не можахме да обясним на избирателите си, защо два пъти не направихме правителство. Тогава обаче не можехме да докажем, че дългата ръка на ДПС ще стои зад евентуално правителство. Ако трети път не бяхме направили правителство, това щеше да бъде лошо за самата страна”, каза Мирчев. И добави, че ДБ се опива да бъде гласът на разума както в коалицията, така и в отношенията с „Възраждане“. “Без да надценявам ролята на ДБ, но благодарение на ДБ, все още продължава под някаква форма съществуването на самата коалиция“, каза още депутатът.
Запитан, как трябва бъдат променени медиите в България, Ивайло Мирчев е категоричен, че преди всичко политиците трябва да спрат да се месят в работата им, а регулацията да е минимална. И изрази надежда, че един истински независим Съвет за електронни медии, какъвто е той в момента, ще направи безпристрастен избор на директор на БНТ, без да се обслужва нито една политическа сила.
“Другото, което трябва да се направи, е да се спре руската пропаганда в медиите, която се извършва през руско финансиране на някои медии”, заяви Мирчев. И добави, че все още в част от телевизиите назначения на Бойко Борисов определят кои ще бъдат гостите в студиата.
Запитан за ролята на “Възраждане” в политическия живот, Мирчев заяви, че това е истински фашизоидна организация, но нейният електорален максимум е 10%. И че това са хора, които преди това са били във ВМРО и “Атака”. По-думите му, Костадин Костадинов предлага усъвършенстван на воленсидеровия популизъм. Но напомни, че такъв има и в по-развити демокрации като Франция и Макрон трябва да работи някак с 40 на сто избиратели на Льо Пен.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.