“Всяка политическа сила е длъжна да е готова да реализира третия мандат за съставяне на правителство, ако се стигне до такъв. Ако той обаче отиде в “Български възход”, не е ясно кой стои зад тази формация, какви са отношенията им с Христо Ковачки”, каза в интервю за сутрешния блок на Нова тв депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на ДБ. Той изтъкна, че резултатът на БВ на парламентарните избори в Бобовдол е изключително силен в секциите, в които преди това такъв резултат е имала партията на бизнесмена “Лидер”. “Корпоративният вот е изключително притеснителен, защото ако имаме мандатоносител, над когото Ковачки има силно влияние, това е много опасно за страната. Стефан Янев трябва да отговори, срещал ли се е с Ковачки, какво са се разбирали”, каза Ивайло Мирчев.
По думите му, въпреки че е въпрос на няколко седмици, до третия мандат предстои да мине много политическо време. Но никоя политическа сила не гори от желание да отидем веднага на избори, а и това ще е най-лошото развитие за страната.
Мирчев потвърди категоричната позиция на “Демократична България” да не подкрепя управление с първия мандат на ГЕРБ. Той уточни медийни интерпретации на думи на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов за поканата на “Продължаваме промяната” към ГЕРБ за разговори. “Това е покана на Кирил Петков, а не на Атанас Атанасов, Атанасов само е пояснил, че ПП и Борисов трябва да си говорят, както сами са заявили, а не че ДБ ще си говори с ГЕРБ”, каза депутатът. И напомни, че формацията му още в предишния парламент е предупреждавала ГЕРБ да не сваля коалиционното правителство, защото няма партньори и няма план как да състави управление.
“Ние разчитаме ПП да подходят адекватно и разумно с втория мандат, страната няма нужда от нови избори”, каза Мирчев. Той подчерта, че във формациите на коалицията ДБ винаги е имало най-различни мнения, но няма лидерски спор спрямо ГЕРБ и ПП. И добави, че ДБ в парламента работи най-добре с групата на ПП, като отхвърли спекулациите за очаквано разцепление в нея, защото не вижда никакви индикации за такова. Мирчев не изключи и вариант за кабинет на малцинството с мандата на ПП.
Членът на Изпълнителния съвет на “Да България” заяви още, че различията на ДБ с БСП вече са много дълбоки. Към противоречията за войната с Украйна и за връщането на хартиената бюлетина вече се добавя и това за еврото. Мирчев напомни, че само преди няколко месеца БСП бе “за” присъединяването ни към Еврозоната от 1 януари 2024 г., а миналата седмица в парламента гласува “въздържал се”.
“Не е важно кой е виновен пак да има избори, а дали ще има нормално управление. Имаме добро желание да има правителство, но то не може да е на всяка цена, срещу принципите ни”, каза Ивайло Мирчев.
Той обяви, че проектите на ДБ и на ГЕРБ за предоставяне на оръжие за Украйна ще се гледат в парламента в четвъртък. ”Това ще е тест дали има български патриоти в Народното събрание. Украйна има право да се защити по устава на ООН. Ние не сме войнолюбци, а български патриоти. Войната няма да приключи с плетене на дантелки, макрамета и пускане на бели гълъби в небето. Путинофилщината и русофилщината на всеки от нас трябва да спират там, откъдето започват интересите на България!”, категоричен бе Мирчев. По думите му, България има какво да даде като оръжие и в замяна да получи съвременни натовски образци, защото е с най-старото съветско въоръжение. И дълг на държавата към българската армия е да осигури модерно оръжие, а и ЕС е предвидил над 3 млрд. евро за подобни сделки.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.