Ивайло Мирчев е депутат в 45, 46 и 47-ото Народно събрание. Заместник-председател на постоянната Комисия по енергетика и член на постоянната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в интервю пред Актуално Свищов.
– Предполагам знаете, че в Свищов управлява ГЕРБ, БСП и ДПС и други партии…
– Да, втори мандат.
– Вашата оценка за такъв тип управляваща коалиция, защото и на национално ниво управлява коалиция?
– На национално ниво коалицията е много трудна и тя е от няма къде. Трябва да сме честни, че тя беше съставена, защото нямахме особен избор какво да направим. И не можехме да предизвикаме трети избори, в които да няма правителство. По отношение на местните коалиции – аз не знам в страната за успешна местна коалиция, в която са толкова различни партии колкото в Свищов. Това че е в тори мандат означава, че под някаква форма са успели да го осигурят. И не мога да коментирам повече от това, освен че „Демократична България“ трябва да си свърши работата на следващите избори и да имаме силен кандидат в Свищов.
– Христо Иванов бе направил две прогнози – в първата даде хоризонт на правителството до местните избори след година и шест месеца. Втората е от отченто-изборното събрание на „Да, България“, когато заяви, че предсрочни избори ще има. Вчера обаче пред Силвия Великова по БНР, заяви че може правителството да изкара пълен мандат, ако партиите загърбят своите противоречия. Вашето лично мнение какво е, ще го бъде ли това правителство?
– Моето усещане е, че това ще бъде огромно предизвикателство за това управление и това правителство, защото партиите вътре са много различни. До момента ние правихме не малко компромиси, все по-трудно ние да правим тези компромиси в името на това просто да има управление. Идва моментът, в който се обезмисля пакета от компромиси, който може да бъде направен. От тази гледна точка съм умерен оптимист, че това правителство ще си изкара пълния мандат. Би било добре, ако си изпълни заложените цели в програмата. Това, което мога за допълня е, че „Демократична България“ ще настоява да се спази точно коалиционното споразумение и залегналите в него точки, защото това отговаря на нашите приоритети. Дали това ще се случи предстои да видим. Това в което може да сте сигурни, че ние ще ги отстояваме.
– Господин Мирчев, хората, които гласуваха за партиите, съставящи това правителство гласуваха основно за промяна. За 80 дена единствената реална промяна бе смяната на министъра на отбраната. Къде остана съдебната реформа, която бе основен приоритет за „Демократична България“?
– Съдебната реформа бе топ-приоритет за „Демократична България“, но подкрепата, която получихме на изборите не показа, че обществото толкова много иска съдебна реформа. Моето усещане е такова. От друга страна имаме оставката на Сотир Цацаров, която не дойде по негово желание – много хора си мислят, че той сам си е подал оставката. Всъщност той си подаде оставката в момента, в който видя, че няма накъде. Иначе той бе главен прокурор от 2011 година и шеф на КПКОНПИ вече две години. Можеше хиляда пъти да си е подал оставката, но не си я подаде – направи това, когато бе притиснат. Това трябва да направим и с Гешев, но е много трудно. И, когато някой каже: Ето вече 80 дни сте на власт, а Гешев е още тук. Така е, защото по конституция трябват 160 гласа, а ги нямаме – получили сме тази подкрепа и оперираме в нейните рамки. Вярвайте ми правим всичко възможно – ето и Надежда Йорданова, правосъдния министър с деветте причини, които внесе във Висшия съдебен съвет за отстраняването на Гешев и там има доста голяма съпротива. Правим всичко възможно, особено от „Демократична България“ с тези 16 депутати от 240. Това го казвам не като оправдание, опитваме се да си вършим работата още повече в тези сложни времена. Ние преминаваме от криза в криза – икономическа, пандемия, енергийна, сега военна.
– Вашата оценка за политическата ситуация в България в момента?
– Изключително сложна от гледна точка на това че има една партия, която заеми, аз бих казал, не особено патриотични позиции и това е изключително опасно в тези времена днес. От друга страна в Народното събрание ГЕРБ и ДПС по отношение на войната в Украйна заеха адекватна позиция в декларацията, защото гласуваха за санкции спрямо Русия. Санкциите знаем са единствения метод по който може да бъде въздействано на диктатор от типа на Путин. И се надявам българите, което видяха, което се случва в Украйна – 200 километра от нашите граници, да ни накара да се замислим много какви политици искаме и по какъв начин искаме да работим.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.