Да ползваме Ф-16 втора ръка от Нидерландия, докато дойдат през 2025 г. от САЩ платените от България нови изтребители. Това предложи в ефира на Би Ти Ви депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на ДБ. 
“Имаме няколко летящи изтребителя МиГ-29 и няколко модернизирани Су-25. Летателният ресурс на МиГ-29 изтича през 2023 г. и след това няма на какво да летим”, напомни Мирчев. И допълни информацията си, която огласи преди няколко дни, за готовност на Нидерландия да ни даде свои Ф-16. Една от най-големите нидерландски медии е съобщила, че е консултирано с тамошни депутати и предстои решение за предоставяне на изтребители Ф-16 на страни от Източна Европа, които дарят оръжие на Украйна.
Мирчев посочи, че по тази схема вече няколко пъти е дарявано съветско въоръжение и е получавано западно такова, като един от последните трансфери са 8 хеликоптера за Словакия. “Да, те не получават веднага на границата НАТО-вското оръжие след дарение за Украйна, но го получават в разумен срок, който се договаря”, каза Мирчев. И призна, че проблемът е с летците, които трябва да бъдат обучени за Ф-16, като този въпрос трябва да реши Министерството на отбраната. Български пилоти се обучават в САЩ да управляват платените от страната ни Ф-16 Блок 70.
“Ние не сме войнолюбци, както някои ни обвиняват, а български патриоти, защото искаме да осигурим модерно въоръжение на армията ни. Онези, които искат остарялата съветска техника да остане на въоръжение, са руски патриоти”, каза Ивайло Мирчев.
На въпроси за шансовете за съставяне на правителство в този парламент политикът отговори, че с първия мандат те са минимални. “ГЕРБ трудно могат да съставят кабинет с първия мандат, защото нямат партньор. Ние няма да ги подкрепим, защото за тези 12 години ГЕРБ станаха символ на корупцията и трябва да бъдат държани извън властта”, каза Мирчев.
С втория мандат на “Продължаваме промяната” той смята, че може да се стигне по-скоро до кабинет на малцинството, защото гласовете на ПП и ДБ са недостатъчни. А разграничителните линии и на ПП, и на ДБ с БСП вече са твърде много – войната в Украйна, изтребителите, еврото, хартиената бюлетини. “Винаги сме били в един лагер – патриотично дясно”, каза Мирчев и добави, че право на ПП е да излъчи премиер.
“Не мисля, че ще става дума за каквато и да е коалиция с БСП”, подчерта  депутатът от ДБ, но всъщото време добави, че хората не искат нови избори. “Мляко вече е 5 лв., ако чакаме да стане 10 лв. и за 2 години направим пети поред избори, не мисля, че хората очакват това от нас. Може Румен Гечев да е бил в правителство, в което млякото си е удвоило цената за нула време, но ние не искаме такова”, каза Мирчев.
Той смята, че евентуална подкрепа от ГЕРБ е възможна, без това да е коалиция с тази партия, а по общи приоритети. И напомни, че ГЕРБ е гласувала заедно с партиите на промяната за Северна Македония, за еврото и за втората партида Ф-16. Колкото до съдебната реформа – по нея още се очаква еволюция. “Хайде да се махне Цацаров и почваме съдебната реформа, казваше Борисов, а тя още не е почнала”, иронизира Мирчев.
По подобен начин той отговори и на въпроса, у кого ще отиде третият мандат: “Ако питате Ванга, ще ви каже, че отива в БСП, ако питате Кенеди – в Стефан Янев”.
Запитан, дали ДБ ще подкрепи Борис Бонев от “Спаси София” за столичен кмет, Мирчев отговори, че не е сигурен в това, въпреки че са единомишленици. Позицията на ДБ е да издигне обща кандидатура с ПП както в София, така и в големите градове, “защото вижте в какво се превърна в София”. “Разликата между нас и ПП е, че те са център-ляво, ние сме център-дясно”, каза Ивайло Мирчев.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.