“АЕЦ “Белене” е корупционен проект от много години, платихме милиарди, взеха се огромни комисиони. Ако не го продадем оборудването на Украйна сега, си оставаме с това желязо, то не може да бъде използвано никъде, защото никой не иска да работи с Русия. Трябва да направим всичко възможно да вземем максимума от този проект.” Това заяви депутатът от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев пред бТВ, съобщиха от пресцентъра на ДБ.

Днес парламентарната правна комисия прие решение, което предстои да бъде гласувано и в пленарна зала, упълномощаващо  министъра на енергетиката да продаде в двумесечен срок на Украйна оборудването от реакторите за АЕЦ “Белене” на цена, не по-ниска от тази, за която сме ги купили – около 1,2 млрд. лв.

Мирчев обясни, че разговорите по сделката са започнали още преди 6 месеца от служебното правителство, но не са били доведени докрай. Премиерът акад. Николай Денков е катализирал процеса, а Делян Добрев и колегите му от ГЕРБ са довършили работата на парламентарно ниво.

Според депутата ядреното оборудване от “Белене” вече не струва много, защото Русия е под санкции и никой не иска да строи АЕЦ по руски технологии и да работи с руско ядрено гориво, а Украйна довършва собствена ядрена централа и се нуждае тъкмо от него. Освен това още преди десетилетия съветски експерти (освен по-късно и български от БАН – б.р.) са посочвали, че площадката край Белене е неподходяща, тъй като е в сеизмична зона.

Ивайло Мирчев изтъкна още, че и с оръжейните доставки сме спечелили от Украйна. “За последните 18 месеца Украйна ни е платила 5 млрд. лв. за боеприпаси и въоръжение, а ние сме й подарили за 20 млн. лв.”, каза той и подчерта, че дори амбулантните търговци дават по-големи отстъпки при такива количества.
Той огласи и парламентарна инициатива, с която на военния министър да се дадат правомощия ВМЗ “Сопот” да продаде стари снаряди с изтичащ или изтекъл срок на годност на Украйна, а заводът да произведе нови за българската армия. По думите му, някои от тези боеприпаси са произведени още през 70-те години и са изтекъл срок преди 20 г., а разходите за утилизацията им ще са големи.

Депутатът от ПП-ДБ съобщи, че с колегата си от парламентарната група Мартин Димитров са отправили въпроси към енергийния министър за споразумението на “Булгаргаз” с турската “Боташ” за доставка на над 1,5 млрд. куб. м. газ годишно в продължение на 13 години. Въпреки че договорът е недостъпен за народните представители, от публикациите в медиите става ясно, че може да платим неустойки от 2,2 млрд. лв., ако не използваме резервираните количества. А те надхвърлят с милиард куб. м нашите нужди, които са под 3 млрд. куб. м. на година.

Мирчев напомни, че само от азерския газ и от газопровода “Александруполис – Бургас”, в който България участва с 20%, имаме осигурени 2 млрд. куб. метра. Че технологиите се развиват бързо и след 5-7 г. вече може да сме на зелен водород и никой да не се интересува от метан. И че договорът не дава гаранции, че от “Боташ” няма да идва руски газ, а и не е съгласуван с Европейската комисия.

Депутатът  призова бившият служебен енергиен министър Росен Христов и президентът Румен Радев, който сам се ангажира с преговорите, да дадат обяснения по сделката.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.