В Художествена галерия „Николай Павлович“ е открита изложба с карикатури на Ивайло Цветков, част от програмата посветена на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Художникът бе представен от главния уредник на ХГ „Николай Павлович“ Пламен Симеонов, който разказа за богатия творчески път на карикатуриста и му благодари, че е част от Алековите празници, 2023. Изложбата съдържа близо 150 шаржа на известни политици, световни актьори, хора на изкуството, спортисти, като размерите на творбите варират от 5х7 см до 50х70 см. Изложбата под надслов „Проверка на зрението“ пресъздава таблата в кабинета на очния лекар и имена като Боб Дилън, Чарли Чаплин, Путин, Ангела Меркел, Вежди Рашидов, Лучано Павароти, Франц Кафка и др. са също част от тази проверка на зрението.
На откриването на изложбата, зам.-кметът на община Свищов д-р Анелия Димитрова също приветства Ивайло Цветков с „Добре дошъл“ в града на Алеко и го поздрави за чудесно изработените карикатури.
Изложбата е отворена за посешение в Художествената галерия до края на месец януари.

Ивайло Цветков е роден през 1964.
Завършва Националното училище по приложни изкуства в гр. Троян, специалност „Керамика“. Работи като художник в периодичния печат: вестниците „Пардон“, „Дума“, „Република“, „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, Eurosport и списание „Тема“.
В периода 2016 – 2020 е секретар на секция „Карикатура“. Членува и в международните асоциации на карикатуристи FECO, Cartooning for peace и Cartoon movement.
Бил е председател и член на жури в карикатурни конкурси в България, Сърбия, Македония, Италия, Франция, Словакия, Румъния, Русия, Иран, Полша, Турция, Белгия, Украйна.
Има над 130 награди и отличия от международни конкурси на карикатурата. Негови самостоятелни изложби са представяни в Осиек (Хърватия), 2006; Сургут (Русия), 2008; Прешов (Словакия), 2016, Виница (Македония), 2018. Има издадени две книги с карикатури (1996 и 2016).
Ивайло Цветков получи Голямата награда за карикатура „Златен Езоп“ на 25-ото международно биенале на хумора и сатирата в изкуството в Габрово (2022).
Както посочват от СБХ – Ивайло Цветков е сред най-активно работещите художници карикатуристи в България, със светкавична реакция на политическите събития у нас и по света, изразена в шаржови портрети и карикатури. Той е член на СБХ от 1995.
Въпреки многобройните му участия в страната, „Проверка на зрението“ е първата му самостоятелна изложба в България.