ИТН обявиха отцепниците от групата за предатели и разкриха, че е бил упражняван натиск върху техни депутати също да се напуснат групата, пише Дир.бг.
Като доказателство за това Тошко Йорданов пусна скандален телефонен запис, от който става ясно как Радостин Василев изнудва депутатката Христина Иванова да напусне парламентарната група заедно с останалите отцепници. Срещите в опит за разцепване на ПГ на ИТН са се провеждали в апартамента на Кирил Петков, става ясно още от записа.
От партията заявиха, че ще подадат сигнал до главния прокурор и ще предоставят записа.
От записания разговор се разбира, че след като Христина Иванова отказва да напусне ИТН, Василев я заплашва, че ще бъде принудена да си подаде молбата за напускане на Народното събрание.
„Правя го за твое добро“, казва Василев на колежката си, чува се на аудиозаписа.
„Аз мога да си отида и на село, никой нищо не ми е обещавал. Няма да отида никъде“, отвръща тя, категорична, че остава в ПГ на ИТН.
„Аз ПП не мога да стана никога, човек“, му казва още Иванова, която е народен представител от избирателния район на Василев – Плевен.
„Слушай, няма да ги подкрепяме“, пояснява той по адрес на ПП. „Пътувам към тебе“, уговаря я Радостин Василев.
„Не искам, промених си решението“, непреклонна е народната представителка.
Василев я пита: „Уплашиха ли те?“ Депутатката от ИТН отрича.
Тогава Василев пристъпва към заплахите.
„Тогава ще дойдат хора при теб да си подадеш молбата за напускане на НС. И ще видиш, че ще го направиш“, заканва се бившият спортен министър.
След края на записа, който изслушаха журналистите, самата Христина Иванова заяви, че и друг път е била заплашвана от Радостин Василев.
„Изключително съм щастлив, че подобен душевен отпадък не е при нас“, коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.
„Истината е, че бяхте свидетели на един куп лъжи без нито един факт. Подложени сме на голям натиск, натиск от мутри. Мутрата Радостин Василев изгуби времето ви, за да говори измислици“, отсече Йорданов.
Той повтори, че се радва, че отцепниците се отделят от партията.
„Петима се отцепиха. Единият се държи като мутра и заплашва една дама. Много си корав да плашиш жена!“, възкликна по адрес на Василев председателят на парламентарната група.
„Другите – единият иска да е министър, другият иска да назначава хора. И знаете ли кое е най-забавното? Кога тези петима получиха прозрение? Когато г-н Трифонов развали коалицията и оттегли министрите? Защо не излязохте гордо да се възмутите от тоя гнусен Слави Трифонов? Или вътре ви е удобно?“, каза Тошко Йорданов.
Той пое лична вина, че е допуснал тези хора да станат депутати от ИТН.
„И рязко преживяха душевен катарзис в името на постовете си. Ние дължим огромно извинение на хората, които са гласували за нас. Но хората се побъркват за власт. Аз нося лична вина, че тези хора са там. Че съм допуснал подобни хора да бъдат в групата, защото съм подвел останалите си колеги, че те са читави. Но ето така изглеждат хора, които, влизайки във властта, превъртат, и се вкопчват в тази власт като удавници. Ей така изглежда човешката глупост и алчност“, заключи Йорданов.
„Видяхме едни хора, които са предатели. „Предателите, колеги, умират сами“, каза депутатът от ИТН Станислав Балабанов.
Гроздан Караджов пък коментира, че недоумява от цялата тази агресия, която се е изляла лично към него и цялото МРРБ.
„Защо не ме дадоха на прокуратурата досега? Защо не ме дадоха на МВР, което е в техните ръце? Защо не ме дадоха на ДАНС?“, попита Караджов. „Абсолютно фалшива е тази следа, тя ви хвърля в нкакви милиарди, а истината е, че мафията явно се е договарла за тези пари още през лятото. Да, развалих много схеми. И явно не могат да се докопат до комисионите си“, заключи Гроздан Караджов по повод парите за пътните фирми.
„Тези хора, които лъжат, че става дума за Капъкуле, това са отвратителни лъжци!“, коментира Йорданов по повод обвиненията, че ИТН напускат властта заради скандала на ГКПП Капитан Андреево. Председателят на групата отново потвърди, че причината за напускане на правителството е Македония.
Именно по тази причина ПГ на ИТН ще поиска закрито заседание на парламента в сряда, на което ще бъдат извадени секретни грами и записки по темата, които доказват, че премиерът се е опитвал да заобиколи ветото за еврочленството на Скопие и българската позиция.
Любомир Каримански и Тошко Йорданов успокоиха още, че актуализацията на бюджета ще бъде подкрепена от ИТН, независимо от изтеглянето им от управлението.
Бюджетите ще бъдат подкрепени на първо гласуване, каза председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански.
„Няма да оставим хората без пенсии“, гарантира и Тошко Йорданов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.