Историята за убождане с игла в дискотека е популярна и в други държави, но няма доказано заразен с ХИВ, пише Factchek.bg.

Десетки видеа и публикации в социалните медии всяват паника сред потребителите, внушавайки, че младежи са заразявани с ХИВ чрез убождане в дискотека.
В Европа има докладвани стотици подобни инциденти, но не е доказано нито един от тях да е довел до заразяване с вируса на СПИН.

В България само едно от десетките видеа по темата в социалната мрежа TikTok има над 515 хил. преглеждания и 475 коментара. Освен там, историята се споделя и във Фейсбук. Хората са притеснени, че също могат бъдат заразени с опасния вирус чрез убождане при посещение в дискотека и призовават потребителите да споделят публикациите по темата.

Във всички видеа и публикации у нас се разказва една и съща история:

Група приятели излиза да се забавлява в столична дискотека. В суматохата едно от момичетата усеща убождане от игла. Не обръща внимание, докато не открива бележка в задния си джоб – “Честито! Ти вече си болна от ХИВ”. На следващия ден потърпевшата отива с родителите си на лекар. Прави си изследвания и “наистина разбира, че е болна от ХИВ”.

Проверката на Factcheck.bg показа, че и в Европа има съобщения за много подобни инциденти, но при нито един от тях не е доказано да довежда до зараза с вируса на СПИН.
“Убождане с игла” (от англ. “Needle spiking”) е инцидент, при който жертвата бива инжектирана против волята си, най-често с упойващо вещество. Подобни нападения са докладвани в редица европейски държави, сред които Великобритания, Ирландия, Нидерландия и други.
По данни на британските полицейски власти само за месеците септември и октомври 2021 г. са докладвани 56 случая за насилствено убождане с игла. Във Франция сигналите за подобни инциденти през първата половина на 2022 г. са над 300. Жертвите, които най-често са момичета, се оплакват от загуба на памет и болки. Полицията из цяла Европа разследва извършителите на тези престъпления, но задържаните са единици. В анализ на британската платформа за проверка на факти Full Fact по темата се говори за “епидемия от убождания”.
„Излязохме навън за малко чист въздух… след това загубих пълен контрол над тялото си, способността да ходя, да държа главата си изправена, не можех да говоря – повръщах неконтролируемо“, разказва Ева Кийлинг пред “Вашингтон поуст”, която е убодена, докато е с приятели на бар в родния си град Стафорд, Северна Англия. Няколко дни след инцидента тя все още се чувства зле. Обличайки се забеляза, че ръката й е подута. След проведени кръвни изследвания и тест за ХИВ, лекарите я информират, че е била инжектирана с т.нар. „мръсна игла“, причинила неразположението и подуването на ръката.
Заради мащабите на проблема с него се заема Комисията по вътрешни работи в британския парламент. В доклада ѝ са цитирани полицейски данни, според които жертвите на убождане с игла са предимно съвсем млади жени, основно студентки, инжектирани най-често в нощни клубове. Според доклада не могат да се направят категорични и еднозначни изводи за мотивите на нападенията. За заразяване с ХИВ изобщо не става дума.
Зачестилите инциденти във Великобритания стават повод за вълна от подвеждащи публикации, целящи да всеят страх и притеснение. Те са подобни на тези у нас – че броени дни след убождането, жертвите се диагностицират с вируса на СПИН. В част от съобщенията също се споменава за анонимна бележка, която гласи “Имаш ХИВ”.
В нито един от случаите, проучени от Factcheck.bg, няма данни убождането да е довело до заразяване с ХИВ, макар това да е едно от първите опасения, за които всеки пострадал споделя. Не става ясно защо именно това е най-масово споделяния страх от страна на пострадалите.
“ХИВ не може да се предаде чрез убождане с игла. Процентът е много нисък, той е само 0.2. В световен и европейски мащаб това се случва много рядко. Има единични случаи от 1999 г. насам”, каза пред bTV ръководителят на Центъра за сексуално здраве д-р Елена Биринджиева. Тя допълни, че е невъзможно човек да даде положителна проба за вируса на СПИН по-малко от 24 часа след евентуалното заразяване.
Според Дебора Голд, главен изпълнителен директор на Националния тръст за борба със СПИН във Великобритания, вероятността за зараза чрез инфектирана спринцовка е “изключително ниска”.
Голд допълва, че от 1999 г. насам в Обединеното кралство няма потвърдени случаи на ХИВ инфекции след убождане с игла.
В анализа на Full Fact британските експерти Гай Джоунс от неправителствената организация ”The Loop” и Джон Слотър, старши съдебен токсиколог в лабораторията “Analytical Services International”, сравняват убождането с игла и сипването на опияняващо вещество в питието. Те отбелязват, че инжекциите са феномен, набрал популярност през последните години и по-конкретно от 2020 г. насам. Според тях е малко вероятно гама-хидроксибутиратът – наркотикът, който най-често се слага злонамерено в питиетата в дискотеки и барове – да бъде инжектиран със спринцовка. Причината е сравнително големия обем течност, необходим за упояване на жертвата.
“Нападателят трябва или да използва много голяма игла, която веднага ще бъде забелязана, или трябва да инжектира голямо количество за дълъг период от време – около 30 секунди – като паралелно се опита да остане незабелязан”, казват те.
„Мисля, че възможността някой наистина да инжектира достатъчно вещество през тази спринцовка, за да има ефект, е доста ниска. Не казвам, че е абсолютно невъзможно, просто казвам, че според мен е малко вероятно”, обяснява Слотър.
Дейвид Калдикот, консултант по спешна медицина, обяснява пред Vice, че има няколко смущаващи аспекта, които будят въпроси. “Необходимите технически и медицински познания правят извършването на това деяние твърде невероятно. Това е сравнимо с наемник, който е повикан да елиминира дисидент, подобно на отравянето с Новичок” и допълва, че е „наистина трудно да забодеш игла в някого, без той да забележи, особено ако трябва да задържиш иглата у човек дълго, за около 20 секунди”.
Към момента експертите нямат категоричен отговор какво е веществото, което се е инжектирало в пострадалите.

  • Проверено:
    Няма данни нито един от докладваните случаи на убождане със спринцовка в дискотека в Европа да е довел до зараза с ХИВ. Според експерти вероятността човек да се зарази с ХИВ чрез убождане с инфектирана игла е “изключително ниска”.
    Кристиян Юлзари

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.