Тя се намира в задния двор на централния храм „Света Троица” в Свищов, разказва Мартин Иванов в репортаж по Нова ТВ.
Свещеник от Свищов съди собственици на съседен на църквата имот за поругаване на гробове от Освобождението. Отецът твърди, че след грешка в кадастъра могилата е превърната в паркомясто. Казусът вече година няма решение.
Задният двор на централния храм „Света Троица” в град Свищов. Традиционно този тип църковни терени са отделени за почит към загиналите през войните или отдалите живота си на църквата. И в този случай е така. „Има гробове на войници, загинали за Освобождението. Единият още стои, а другият е поруган. Изкъртен е бордюрът и върху предполагаемия гроб си паркират автомобилите”, алармира предстоятелят на храма отец Михаил. За това действие свещеникът упреква собствениците на имот в съседство, регулирали като паркомясто част от парцела. Отчето намира всички документи, с които разполага църквата, и вижда разминаване в границите на имотите при приемането на новата кадастрална карта на града.
Потърсихме за коментар собствениците на съседният имот, които преди година започват да използват участъка от гробището както намерят за добре. Коментар обаче Цветомила Цветкова отказа да направи. Потърсихме и кадастъра с въпроса има ли допусната грешка в картата. От Агенцията към МРРБ отговориха, че не са констатирали непълнота или грешка в кадастралната карта, но имайки предвид факта, че се води дело, те са готови да нанесат корекции, ако съдът реши.