Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО в интервю за Актуално Свищов.
– В Свищов сте по повод предоставяне на дарение за бежанците от Украйна…
– Много е важно да се приеме това, което предлагахме в 44-ия парламент с „карта българин“, защото в момента тези, които тръгват да работят са почти всички в сивия сектор. Има някакво предубеждение – те не се регистрират като бежанци вероятно, очаквайки много скоро да се върнат по домовете си или да заминат за друга страна. Според мен законодателната инициатива много бързо трябва да се случи – всеки с български произход свободно да може да влиза, да излиза, да не се притеснява, че ще загуби някакво друго право, евентуално. Това е основното, което очакваме от управлението.
– Споменахте, че почти липсва държавна организация при приемането и настаняването на бежанци, какво имате предвид?
– На практика от вчера действа щаб при условие, че вчера бе 12-ия ден от конфликта. Очевидно много закъсняват решенията – няма облекчени процедури за започване на работа, за настаняване и изобщо тези хора трябва някой да ги поема още на границата. Там да има един пункт и да ги разпределя. Те преминават при една точка основно – Дунав мост.
– ВМРО накъде след конгреса и след като Красимир Каракачанов се оттегли?
– Продължава да бъде форма на просветения български патриотизъм. Нямаме завои в идеологията си, в принципите си – просто смяна на поколенията. Що се отнася до мен – по-принципна коалиционна политика ще се осъществява, защото очевидно имаше неудачни решения в предишния мандат на предишното ръководство. Най-вече коалицията с ВОЛЯ, която доведе до сериозно разочарование и отлив на подкрепа за нас.
– Вашата оценка за изминалите осемдесет и няколко дни на правителството?
– Аз съм много притеснен от това, което става с това правителство, защото на практика се плъзга по повърхността на нещата. Няма сериозна реформа в нито един сектор. Нямаме възможните действия, които очаквахме за преодоляване на енергийната криза за бизнеса. Нямаме някаква последователна позиция, ако щете и за съдебната реформа, която част от партиите извеждат като основен приоритет. Виждате, че и украинската криза ги свари неподготвени. Имаме за съжаление едно много колебливо отношение по казуса със Северна Македония и преговорите й за членство в Европейския съюз. Аз лично и моите колеги се притесняваме, че това правителство ще предаде по един или друг начин българската кауза в Македония, такива знаци идват оттам.
– Отворихте тази тема – как оценявате предприетите действия на правителствата по отношение на Северна Македония?
– Като нелепи и неудачни! Ние сме затова да има разведряване, но всъщност този мач с македонските политичари го играят с всяко ново правителство. Има едни обещания и едни гръмки думи и след това те не правят нищо и в края се очаква България да направи всичко. Нямаше да има тази ситуация с блокиране на пътя им към Европейския съюз, ако те си бяха изпълнили пунктуално нещата, които бяха разписани в Договора за добросъседство и след това в Рамковата позиция на българското правителство, приета в далечната 2019 година или 2018 г., ако не ме лъже паметта. Т.е. България бе много честна, много ясна какво иска. Аз съм горд, че ВМРО бе част от този процес и за първи път България на висок глас в Европейския съюз отстоява националния си интерес. А впоследствие казаха: Вие сте лошите, защото не ни пускате. Не! Вие сте слабите ученици, защото не сте си написали домашното. Сега обаче ново правителство, лишено от онзи информационен багаж, който се всеки политик трябва да има и от някаква степен и от историческа култура и поглед – смятам, че доста лековато подхождат по въпроса. Ще бъдат поредните измамени български политици от македонците и ще направят компромиси, които може да бъдат необратими за съжаление и да навредят много на българската кауза в Македония.
– Вашето чувство – ще има ли предсрочни парламентарни избори?
– Както се казва – властта се въргаля по улиците, но тя често се въргаля там дълги години. Не мога да отговоря. Факт е, че управлението не е адекватно, но България няма нужда от избори, има нужда от стабилно управление! Но все пак работещо управление, т.е. нека минат тези 100 дни, да не сме толкова крайни в оценките си и да дадем възможност на тези хора, които след доста сериозен пазарлък сформираха правителството, да покажат какво възнамеряват да правят. Сформирането на това правителство за пореден път доказа абсолютната неадекватност на българската политика в тази посока – помните, че в по-предишния мандат на парламента ВМРО издигна идеята за промяна на Конституцията и за пряк избор на изпълнителната власт от народа. Имаме вместо избор на правителство от хората един опосредствен избор, където несъвместими неща се събират само и само да консумират власт. Затова не смятам, че ще бъде устойчиво. В един момент ГЕРБ подкрепя едни неща, които БСП не подкрепя – идеологическите разломи са толкова сериозни в това правителство и те пораждат риск за стабилността му.
– В момента единствената патриотична партия, която влезе в парламента е „Възраждане“…
– Не съм сигурен до колко е патриотична. В момента каузите на „Възраждане“, и това ги вкара в парламента – основно с темата за ковид епидемията и зеления сертификат. Дайте да им дадем шанс да направят нещо за патриотичната кауза. Поне не съм видял и опит в тази посока.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.