Няма лоши деца и лоши родители – в това е категорична Искра Гайдарова, директор на Центъра за обществена подкрепа – Свищов. Центърът е създаден през 2011 година по проект. От 2012 година става държавна делегирана дейност. Той се занимава с деца и семейства в риск. Капацитетът е 50 деца и семейства, но много често работи над него. От две години директор на ЦОП – Свищов е Искра Гайдарова.
Деца с проблеми в семейството, подрастващи отпаднали от училище, след развод на родителите, повишаване на родителския капацитет, са част от основните задачи пред работещите в социалната услуга. Също така в него се провеждат обучения на кандидат-осиновители, специалистите извършват и наблюдения на деца, настанени в приемни семейства.
Центърът работи съвместно и успешно с Отдел „Закрила на детето“ към социалната дирекция и Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при община Свищов. През 2021 година преминалите и получили подкрепа в центъра са 600 деца.
В Центъра работят трима социални работници, трима психолози, педагог и хигиенист, а от месец февруари и логопед, разказва Искра Гайдарова. Допълва, че тя и колегите й работят и по програма за подкрепа на деца жертва на насилие, които, уви не са рядкост.
Като във всички сфери на живот пандемията оказва влияние върху нормалната работа на ЦОП-Свищов. „Поради мерките работехме основно онлайн и по телефон, което не е много добре. Имаме изградени доверителни отношения между специалистите и децата, а и самата среща трябва да се проведе на живо“, споделя Искра Гайдарова. Категорична е, че пандемията е оказала влияние – всички групови мероприятия и планирани инициативи не са реализирани.
В резултат на пандемията децата са заживели само и единствено в технологиите, е тъжната констатация на нашия събеседник. Допълнителен е бил и стресът, че родителите могат да се разболеят.
Поведението на дете и отпадане от училище са двете най-чести причини институциите да търсят помощ от ЦОП-Свищов. Оказва се помощ, при необходимост, и на деца при раздяла на родителите при развод.
Децата, които посещават центъра са от 1 до 18 години. Консултациите се провеждат, както с децата и техните родители, така и с разширения семеен кръг – баби и роднини. ЦОП-Свищов успешно си партнира с училища и детски градини, лични лекари, полиция – Детска педагогическа стая и Районен съд – Свищов. Отделно се провеждат и съвместни инициативи с Читалището и местната противопожарна служба.
Основна причина за отпадане от училище е ниския социален статус на родителите. Те нямат финансова възможност, децата се срамуват да ходят на училище, защото не са подходящо облечени, споделя наблюденията си Искра Гайдарова. Има случаи, когато родителите са в чужбина и децата са оставени при близки. Има случаи по-големите ученици да ходят и на работа.
Удовлетворението за Искра Гайдарова и нейните колеги е – промяната в децата! „Отчитаме и виждаме, а и родителите го правят, че има положителна промяна. Същото споделят и от училищата“, допълва тя.
Консултациите са от 1 до 6 години. Не може да се каже, че момчетата или момичетата са преобладаващите потребители в ЦОП-Свищов. С всяко отделно дете се работи в екип по специално създаден график.
„Децата идват с желание! Тук не е като училище, да ги изпитваме. Не сме наказателна институция. Всичко става под формата на игра, диалог“, категорична е Искра Гайдарова. Потвърждава думите си, че децата от центъра отбелязват подобаващо почти всички празници. Така утре пет деца от центъра ще имат възможност в СПГ „Алеко Константинов“ да приготвят домашен козунак. Отделно от дни работи и Великденска работилница за децата-потребители на услугата, които имат възможност да научат всичко за празника и да боядисат яйца за празника…
Децата от центъра изработват мартеници, които са подарявани в Дома за стари хора. Техни рисунки са подарени в Детско отделение в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“. Проявите не са само на общинско ниво – в конкурса за рисунка „Подарявам ти надежда“ със свои творби участват над 100 деца от цялата страна.
Искра Гайдарова споделя, че преди години центърът е посетен от пораснал, вече пълнолетен, потребител на услугата. Не са редки и случаите, когато пълнолетни деца се връщат с благодарност към екипа на ЦОП-Свищов. Тя споделя, че в момента е търсена от свои ученици, които е обучавала навремето в СПГ, които днес я търсят, защото имат проблеми със своите потомци. „Няма лоши деца, както няма и лоши родители. Просто така се стичат нещата“, категорична е Искра Гайдарова.
ЦОП-Свищов получава подкрепа в своята работа от община Свищов. Искра Гайдарова изрази благодарност към кмета Генчо Генчев и ресорния заместник-кмет Анелия Димитрова.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.