Чета тукашните коментари и ми става леко тъжно…

Тъжно за това, какви хора сме станали и каква злоба таим. Инвестицията е на 100% частна, реализирана със собствени средства на Свилоцел ЕАД и инвестиционен кредит от ОББ АД. Китайският партньор е Jinan Boiler Group, изградили до момента над 2000 подобни енергийни обекта. Това е първото такова съоръжение в България, изградено от тях.

Инсталацията е изградена по най-добрите налични технологии за пълно изгаряне чрез циркулиращ кипящ слой и с постигане на всички екологични изисквания, заложени в комплексното разрешително за работа на дружеството. Това е ко-генерационен проект, който замества вече съществуваща инсталация, която оползотворява био-отпадъци (за тези, които смятат, че ще гори „боклука на Европа“, гори отпадък от дървесина при преработката й – кори и опилки). И в момента има такава действаща, но много по-малка инсталация, която вече ще е заменена от свръх-модерно съоръжение, което освен, че ще оползотвори въпросните отпадъци (кори и стърготини, капаци и изрезки) на 100%, тя ще произвежда и ел. eнергия за завода.

Виждам държавни помощи в частно предприятие и какви ли не глупости от известния ежедневник „Eдин приятел ми каза на пазара“. Чета коментари, които са свързани с рязане на лентички и прочие, това ли било важното и новината.

Скъпи съграждани, ако инвестиция от близо 70 милиона лева не е важна за града, то кое е? Да се хвалим с откриване на градинка или закриване на бизнес ли? Аз съм служител на въпросното дружество от вече мисля 8 години, за този кратък период видях инвестиции за над 100 милиона лева. Това за 8 години е над 10 милиона на година. И това пречи на нашия град ли? Това ли е нашето?

Искаме индустриален парк, чакаме индустриално развитие, а най-голямото и структуроопределящо предприятие в региона е трън в очите на всички. Да, вероятно повечето от вас „обичат“ Красимир Дачев, но така ли се обръщаме към човек, който влага пари в града ни, вместо като голяма част от българските бизнесмени от онова време просто да си нареже и разпродаде каквото има и да живее в Дубай, примерно, че е модерно.

Смешно е, донякъде и трагично. Ужасно притеснително е мнението на част от хората, че „Свилоза трябва да затвори вече“… Вие имате ли ясна представа какво ще се случи, ако дружество, което завърта в икономиката на региона ни над 100 милиона лева на година изчезне? Несериозна работа, адски несериозна. Пряко тази инвестиция открива 50 нови работни места, това е само пряко. Колко от вас чуха скоро за 50 открити работни места в община Свищов, не по програма заетост за 6 месеца и после кой от къде е?
Ивелин ПЕТРОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.