В продължение на два месеца децата от Ценово ги очакват изключително приятни изненади, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. В първите летни занимания се включиха повече десет палавници на възраст между 6 и 14 години. Инициативата „Здравей лято!“ е на Веска Димитрова – секретаря на Народно читалище „Христо Ботев“ .
„Всеки вторник и четвъртък до края на лятната ваканция сме подготвили изненади за децата. Повечето от тях са местни, но има момичета и момчета, които са дошли на гости на баба и дядо през летните месеци. Ще се стремим времето да минава не само неусетно, но малчуганите да обогатят знанията и културата си, да придобият известни трудови и хигиенни навици“, сподели след първата сбирка г-жа Димитрова. След опознавателната среща децата нарисуваха първите картини, с които ще подредят изложба в края на лятото. Участниците в летните занимания ще се срещнат с много образователни и спортни игри, в артработилницата ще изработват предмети от природни и отпадъчни материали. Библиотечните работници ще прожектират и филми по произведения, които трябва да се прочетат през лятото. Изключителен интерес ще представляват кулинарните изненади. Децата ще се научат да месят и пекат питки, а междувременно ще изработват и фигурки от тесто. Още в първите минути на летните занимания момчетата и момичетата проявиха интерес към интерактивната карта на България. С помощта на съвременните технологии те ще получават любопитна и интересна информация за различни райони на страната. Част от отговорите ще бъдат потърсени в различни енциклопедии.
По мнението на организаторите изключителен интерес ще предизвика инициативата „Опознай родния край“. Предварително децата ще имат възможност да се запознаят с исторически и културни забележителности от населените места в общината. След това ще ги посетят и опознаят на място. По време на обходите малките изследователи ще се срещат и с връстниците си от селата. С тях ще се организират спортни състезания и турнири. Позабравени игри от времето на бабите и дядовците като народна топка, ластик, „гори, гори кърпа“ ще придобият отново популярност. Посещенията на историческите забележителности ще бъдат заснемани и в края на ваканцията ще се монтира филм. Децата ще имат възможност да се включат и в изработването на голяма картина, която ще бъде изрисувана с ръце.
„Не са забравени и по-малките деца. За момичетата и момчетата от три до шестгодишна възраст ще се организира весела хоротека. Родителите им изявяват желание техните наследници да получат напътствия и да научат първите стъпки на народните танци. Очаква ни весело лято, изпълнено с много емоции, приятни изживявания и изненади“, допълва секретарят на читалищното настоятелство.

Снимки ТУК

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.