Броени месеци до местните избори политическите сили в община Свищов са се снишили. Явно партиите, партийките и остатъците от такива в момента се готвят за парламентарните избори през април. Явно треперят, защото ще трябва да проведат още една кампания за парламент, както прогнозират социолози и политици… И хич не им е до главата какво ще се случи през есента…

 • Актуално Свищов припомня една позиция от 3 ноември 2019 година на Радослав Йорданов, непосредствено след като кметът Генчев спечели втори мандат: Срещу Genjo Genjev излязоха не един, не двама, а цели шест претендента за кметския пост. Безумие… Защо се случи това? Моят отговор е следният: Болни амбиции, вождизъм, поставяне на личните над общите цели. Да се споменават имена е ненужно, знаем се. Не съумяхте да се съберете. Други неща са Ви по-важни, не Ви е мил толкова Свищов. Значи не ставате за тази цел. Вярвам вече сте го разбрали.

  Дори да бяха недоволни от ставащото в общината, хората не Ви припознаха като надеждна и силна алтернатива. Ходихте до последния месец преди изборите да агитирате. Ами това си е чиста проба лицемерие. Значи другото време проблемите, страховете и надеждите на хората не Ви интересуваха, но точно преди изборите нещо се промени? Не, хората не се хващат на тия евтини номера. Така успешна кампания не се прави. Кампанията трябва да започне от днес и да продължи през следващите 4 години…
  Пълният текст на мнението ТУК.

Много трудно, ако не и невъзможно, е да се спечели вот срещу градоначалник управлявал два мандата Свищов и общината. През 2019 година, когато сякаш обстоятелствата работеха за т. нар. свищовска опозиция тя не постигна поне балотаж, че след осем години управление ли? Да си спомним комарите на май-юни 2019 година, когато от години свищовлии излязоха на площада и поискаха мерки! Свищовлии бяха бесни и в края на август 2019 година, когато дни наред – в най-голямата жега, спяха на затворени прозорци, защото гореше сметището, което официално го нямаше! На самия старт на кампанията Свищов остана без вода за дни! И… кметът Генчев спечели втори мандат от първи тур…

От ноември 2015 година, когато Генчев пое символите на властта до днес, преживя промяна! Спря да се оправдава с наследството на предходника си. Спря да вижда всяко посочване на грешки като персонална критика, а почна и да се вслушва. Т. нар. опозиция обаче си остана на нивото – подмятания за произход, подмятания за лексикалния изказ на кмета.
За изминалите почти осем години името на кмета бе намесвано на няколко публично неприятни моменти. Това сякаш не му се отрази на популярността сред електората. Нито пък неговите противници се възползваха от тези моменти…

Опозицията за тези години просто липсваше! Не само, че не тръгна към хората, а напротив – затвори се в пленарната зала и само там даваше признак на живот. А и в единствения опозиционен сайт, както гръмко се самоопределя! Основните им тези бяха – критики на действията на кмет и неговия екип относно, т. нар. индустриална зона. Обикновения свищовлия не го интересува дали в двора на бившата казарма ще има парк или индустриална зона. Страховете му бяха и си остават, свързани с оцеляването, точно тук в Свищов и сега! Кметът Генчев обещава някаква перспектива – реална или илюзия времето ще покаже, докато опозицията предлага едно голямо „нищо“.

Единствената разлика от 2019 година е, че към момента се появиха нови политически играчи на терен, които ще поискат легитимност от свищовския избирател. Само, че кажете две – три имена от ПП – Свищов? Или хората на „Възраждане“ и Костадинов на местно ниво? Или активисти на „Български възход“? Единствено ИТН се разпознава на общия сив фон на местната опозиционност. Та, освен послания към свищовлии остатъците от всички партийки, които отричат Генчев и неговото управление – трябва и да се обединят с единна кандидатура. Нещо, което е немислимо за свищовската реалност…

Кметът Генчев обаче официално не е заявил, че влиза в битката за трети мандат. Пред „Новините от града на Щастливеца – такива, каквито са!“ той заяви:

 • – Броени месеци преди местните избори ще се кандидатирате ли за трети мандат?
  – Към този момент има да свършим още много работа, която ни предстои. Знаете, че в момента отвориха изключително важни програми за развитието на регионите, за развитието на общината. Вниманието ни е насочено да довършим всичко, което сме започнали и поетите ангажименти към нашите избиратели. Има достатъчно време, за да стигнем до местните избори. На лято ще мислим и за тях.
  – А как коментирате спекулацията, родена от сайта, администриран от господин Калин Костов, че Илиян Венков се подготвя за Ваш наследник от ГЕРБ?
  – Всеки има право да говори каквото иска. Мисля, че пък позицията на Ивелин Петров в личния профил във фейсбук опроверга това, което се твърди в статиите на „Площад Алеко“. Мисля, че това е доказателство колко са достоверни източниците на „Площад Алеко“. Мисля, че Ивелин Петров даде отговор на много от въпросите, които винаги сме твърдели, че са некоректни, написани с цел манипулиране на обществото. Прави чест на Ивелин Петров за позицията му.

„Пълни глупости“ бяха единствените думи на Илиян Венков, набеден за наследник на Генчев от ГЕРБ.

Явно във времето до есента свищовлии ще станат зрители на не една и две подобни сценки, организирани от местната опозиция, която ще се стреми да напомни за себе си.

 • След всичко казано – въпросът от заглавието може би трябва да стане: Ще спечели ли кметът Генчев трети мандат от първи тур или ще чака балотаж…

Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.