Общоградско поклонение с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Алеко Константинов бе кулминацията на „Алековите празници“ в родния му град.
По повод 160-годишнината от рождението на Щастливеца, гост на събитията бе вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която се включи в традиционното факелно шествие от родния дом на Алеко Константинов до паметника му в Градската градина на Свищов. На официална церемония там, заедно с кмета на Общината д-р Генчо Генчев произнесоха тържествени слова, в чест на „най-свидното чедо“ на Свищов и положиха венци на монумента. Официален гост на събитието беше и областният управител на област Велико Търново инж. Георги Гугучков, който също отдаде своята почит на Алеко, по повод кръглата годишнина.
След официалната церемония по полагане на венци и цветя, организирана съвместно с Военно формирование 28880 – гр. Белене, жителите и гостите на крайдунавския град станаха част от тържествената церемония-концерт „Нашият Алеко“, която се състоя в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856″. Под ръководството на директора на Русенската опера Пламен Бейков, зрителите се насладиха на чудесна програма, включваща награждаването на лауреата в Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“ и концерт на Държавна опера Русе, с участието на изпълнители, свързани с града на Алеко: Анелия Дечева, Йосиф Радионов, Мира Искърова, Георги Бейков, Ирина Стоянова и Гергана Плетньова.
Снимки: Пресцентър община Свищов