Закритото през 2012 година родилно отделение в болницата няма как да заработи отново без да заработи и реанимацията, закрита също през 2012 година. Това заяви в предаването bTV Репортерите Илиян Венков, управител на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович”. Необходими са четирима медици със специалност анестезиология, които според него е „немислимо” да напуснат университетска болница и да дойдат в Свищов. Иначе в здравното заведение има напълно и модерно оборудвано отделение по реанимация. Част от апаратурата дори не е и ползвана, но липсват специалисти…
В предаването говори и Любов Димитрова, акушерка с 48-годишен стаж. Започнала работа в родилното през 1975 година и останала в него до закриването му през 2012 г. Тя си спомни, че в отделението са се раждали над 1000 деца някога. В момента работи в болницата в Бяла. Готова е да се върне в Свищов, ако отвори отново родилното.
„Имаме нужда от хора да дойдат, да работят. Дори и на втори трудов договор, за да помагат. Мисля, че това е формулата за общинските заведения. Болница трябва да има във всеки един град, дай Боже да не се закриват. Затова трябва да се помисли за общинските болници”, заяви още Венков в предаването посветено на недостига на медицински специалисти в болничните заведения в малките градове.