Всяка една промяна, както и в случая с управителя на НЗОК проф. Петко Салчев има своите плюсове и минуси. Времето ще покаже, доколко правилно е забавянето на преговорния процес по Националния рамков договор, защото лечебните заведения ще се повлияят от този факт.
Така коментира Илиян Венков, управител на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ пред сайта Клиника.бг. ситуацията след смяната на шефа на НЗОК.
Нашата болница, като общинска, е в зависимост от това, какво ще бъде договорено от Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз, защото ние изнасяме голяма част от тегобите на българското здравеопазване.
По отношение на новия Национален рамков договор, който за съжаление още не е факт, имаме амбиции да се възползваме от възможността да разкрием нови медицински дейности, от които биха се увеличили приходите ни, а и от които населението има нужда. При положение, че го няма, това определено ни връзва ръцете. Не е ясно колко още време ще чакаме.
Като се има предвид инфлацията, не става по-леко.
Следващият управител на НЗОК, който и да е той, трябва да направи максимум най-сетне преговорният процес по договарянето да започне. Медицинските стандарти са изправили до стената общинските болници. Те ни притесняват сериозно заради липсата на кадри и невъзможността за изпълнение на нивата на компетентност.
Вярно е, че имаше повишение цените на клиничните пътеки, което беше много добре, но разчитаме искрено най-сетне преговорите за Националния рамков договор да започнат, като се надяваме бъдещият управител на касата да подпомогне тяхното стартиране.