За състоянието МБАЛ „Д-р Димитър Павлович”, как преживя петте вълни на К-19 и перспективите Актуално Свищов разговаря с Илиян Венков, управител на здравното завадение.
– Господин Венков, преди дни стана ясно, че на мястото на хосписа се открива инфекциозно отделение. Малко повече подробности?
– Да, аз прочетох в медиите, че предстои откриването на инфекциозно отделение. Тук искам дебело да подчертая и уточним за нашите съграждани. Благодарение на община Свищов и със съдействие на кмета още от миналата година кандидатстваме за един проект за реновация на бившето Инфекциозно отделение, където се помещаваха пациентите от Ковид. Там ще се обособи сектор за лечение на инфекциозни заболявания. Такъв тип бе и е Ковид-19.
– Какво означава практически това?
– Ние ще бъдем готови с една реновация на отделението. Стойността е за около 160 хиляди лева от Министерството на здравеопазването. По този начин ще бъдем готови за евентуално нов тип вълна от ковид или друго заболяване, инфекциозно заболяване. Разкриването на Инфекциозно отделение е съвсем различно – практика е само в областните болници. Медицинският стандарт е много тежък за такъв тип отделение. Уточнявам отново – обособяване на сектор за лечение на инфекциозни заболявания. Мисля, че това ще е от полза за града. Знаете, че минахме няколко вълни за година и половина, за което време смятам, че ние уверено се справихме с всички. В началото бе изключително трудно, когато нямахме персонал и екип.
– Кога трябва да приключи реновацията на сектора за лечение на инфекциозни заболявания?
– Не мога да отговоря на този въпрос. Координацията идва изцяло от страна на община Свищов. Подробности мисля, че може да получите от кмета на Общината.
– Болницата в какво състояние е в момента, господин Венков?
– Смело мога да кажа, че в момента повече от стабилно няма как да бъде! Този вид общински болници се слави с изключителното затруднение с оглед на цялата система на здравеопазването – каквото се отделя за тези болници. Нашата болница, сравнение с това в което я заварихме, знаете, че аз напуснах поста заместник-кмет приел силно тази кауза. Мисля, че много стабилно се чувстваме в момента. Ще цитирам някои цифри – какви бяха задълженията в края на 2020 година. Имаше един кредит в размер на 500 хиляди лева, теглен преди доста години. При моето постъпване бяха останали 175 хиляди лева по кредита, септември месец изтица този заем – остават около 30 хиляди лева по него. Общите задължения на МБАЛ, плюс този кредит, който посочих, плюс просрочие към доставчици – 472 хиляди лева, плюс тези 175 хиляди лева – общо 647 хиляди лева бяха задълженията. Към днешна дата останали са 33 хиляди лева, остатък кредит плюс 165 хиляди лева или общо – 199 хиляди лева.
Припомня, че имаше и проблеми с изплащането на заплатите, имаше висящи суми. В момента не само са изчистени, а е и повишена заплатата от моето постъпване – специално на медицинските сестри те бяха на 750 лева основна заплата, преминаха през 800, 850, 900 в момента са на 1050 лева основна заплата.
Тук искам да подчертая, че в навечерието на подписването на новия анекс към националния рамков договор за лечебните заведения имаше условие – кое лечебно заведение с какъв процент ще получи процент увеличение на клиничните пътеки. Лекар трябва да бъде с брутно не по-малко от 2000 лева, а медицинска сестра не по-малко от 1500 лева. Нашата болница е готова за това начинание, успели сме да се придържаме към това условие. И живот и здраве от следващия месец ще получим по-висок размер на клиничните пътеки с максималния процент, около 25%. Т.е., ние ще бъдем доволни от приходи за лечебното заведение и персонала ще може да получи това възнаграждение, което е напълно заслужено.
– Да разбираме, че това увеличение на заплати няма да се отрази отрицателно върху финансовото състояние на болницата, ще има пари да се изплащат тези заплати?
– Това бе притеснително при пускането на тази новина. Тогава здравните власти казаха, че сестрата трябва да има такава заплата, лекарят такава, а санитарят такава. Но никой не ни обясняваше от къде ще дойдат тези пари. В ход се измисли тази методика. Изнандващо за мен бяхме потърсени от националното сдружение на общинските болници, явно респектирани от нашите позиции пред журналисти, как бихме могли да се справим. Ще уточня, че ние сме влезли в тази категория, спокойни сме. Другите колеги са доста обезпокоени и този анекс е пуснат за обжалване. Дали ще се случат нещата или не, но ние сме готови. От този месец сме изпълнили лимитните задължения…
– От 1 юни ли са факт високите заплати?
– Не, те са от 1 май. Средната работна заплата за медицинска сестра е 1600 лева, средната работна заплата за лекар е 2600 лева.
– Господин Венков, как се отразиха цените на еленергията и инфлацията върху работата на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович”?
– Още преди два-три месеца, знаете имаше участия в национални медии, ние алармирахме едни от първите за тези високи сметки. Тогава дойдоха три поредни по 50 хиляди лева, една по 40 хиляди лева. След прореваване от наша страна и от други колеги, получихме компенсации. Фактулата за 50 хиляди лева имаше 16 хиляди лева компенсация и ние чисто платихме разликата от 34 хиляди лева.
Тук да вмъкна – тези задължения около 200 хиляди – 30 хиляди за горива все още сме на нафта. И там имаме огромен проблем за предстоящия отоплителен сезон. 20 хиляди дължим за електроенергия и десет хиляди за вода. Това са 60 хиляди лева от общите разходи. Не съм съгласен този тип заведения да плащат промишлен ток, тези пари могат да отидат за оборудване. Оттук идват трудностите. И тук е моят апел към общинските власти, към държавата как да бъде помогнато не само нас в тази насока.
– Какво е притеснението Ви за предстоящия зимен сезон и отоплението на болницата?
– Това, че със сигурност не можем да разчитаме, досега сме се топлили с два котела, които са на нафта. Писмено ще уведомя община Свищов, че единия със сигурност е излязъл от строя. Опитвахме заварявания един – два – пет пъти, вече няма да го ползваме. Ще търсим друг на нафта, защото не виждам как може да променим начина на отопление. Със сигурност ще трябва нов котел. По-добре е това да се знае в началото на юни, отколкото в навечерието на отоплителния сезон.
– В тази връзка няма ли идея за използване на слънчевата енергия в работата Ви?
– Да, това е най-прекрасната идея. И това не сме го измислили аз или Вие. За да се случат тези неща бенефициент трябва да бъде принципала на лечебното заведение – община Свищов и Общински съвет. Ние няма как сами да участваме и да закупуваме такива фотоволтаици. Иначе има условия – виждате каква голяма площ има горе на покрива…
– От години се говори за реновиране на сградата на болницата, за подмяна на дограма, отоплителна система. Какво се случва в тази връзка?
– Пак не е към мен този въпрос. Аз мога да Ви говоря за дейноста в момента.
Хубаво е гражданите да знаят. Постъпих тук с идеята, каузата – да се възвърне доверието към болницата За година и шест месеца, с още с идването ми и започването на ковид вълната. Дойдоха нови специалисти. Пет ковид вълни преминахме. Ние сме приели и сме лекували, някои успешно други не съвсем – 2250 души са лекувани от ковид и от такива пневмологични заболявания. Спомнете си – нямахме пулмолог, нямахме комплектовано вътрешно отделение. Мисля, че трябва да се отбележат положителните неща, това което сме постигнали. Не само аз, целият медицински екип, медицински сестри, санитари, технически лица и т.н.
– Да разбираме ли, че в момента няма проблем с кадровото обезпечаване на болницата?
– Напротив! Това, че казваме, че сме постигнали добри резултати не означава, че нямаме проблеми. В цяла Европа и цяла България има липса на медицински специалисти. Проблем имаме с медицинските сестри – в момента работят и две украински лица, които много добре се внедриха във Вътрешно отделение. Две момичита Марина и Люда. Нашите пенсионери, които работят – шапка им свалям. Имаме една медицинска сестра, която пътува по втори договор да помага от Търновската болница. Имаме глад за медицински сестри и ще продължава да го има това.
Няма как един лекар от Университетска болница или Областна болница да му предложиш и той да напусне Областната болница в Плевен и да дойде да работи в Свищов. Мъчим се с лекари на граждански договори. Помните какъв голям проблем с Детско отделение – то бе пред закриване след смъртта на д-р Спасова, лека й пръст. Подобно бе положението и във Физиотерапия, когато почина д-р Илиев, началник на отделението. В момента работят всички отделения, ковид кризата отмина и работим с основните отделения, които имаме.
– В заключение нещо да споделите?
– Искам да призова нашите съграждани да бъдат спокойни, че персонала на болницата ще даде всичко от себе си да ги лекуваме. Искам да подчертая, че приемаме всякакви критики, защото всеки греши, но молбата ми е следната: Аз съм на този пост след конкурс, проведен от Общинския съвет. При критики и забележки – нека бъдат отправени лично към мен, а не към кмета на Общината. Всички знаем колко бе всеотдаен, когато бе ковид кризата, той не излизаше оттук. Сега чувам въпроси от Зала 1 „защо болницата така, защо болницата иначе”. Дал съм отговори на всички въпроси в интервюта, ще продължа да го правя. Нека въпросите са към мен, а не към кмета.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.