От БСП изпълниха заканата си и подхващат атака срещу машинното гласуване. Депутати от партията внесоха днес поправки в Изборния кодекс(link is external), с които се предвижда да се позволи на избирателите да решат сами дали да гласуват с хартиена бюлетина или чрез устройството, пише вестник „Сега“.
За същата мярка отдавна се бори и ГЕРБ. В четворната коалиция обаче, в която участват социалистите, подобно предложение съвсем няма да се приеме еднозначно. Затова вероятно ще подкара и без това трудно понасящите се напоследък управляващи към нова криза в отношенията им.
За подобна промяна соцлидерът Корнелия Нинова заговори през януари т.г. Тогава тя посочи, че една от основните причини за изборните погроми, които претърпя левицата през 2021 г., е въвеждането на повсеместно машинно гласуване. Това, смята Нинова, е притеснило мнозина избиратели, особено по-възрастните, много от които фаворизират БСП, и ги е отблъснало от секциите. Затова тя обеща, че партията й ще работи за връщането на паралелната система на хартиено и машинно гласуване.
Тази хибридна система беше въведена от ГЕРБ през 2020 г. Оказа се обаче, че съчетаването на двата метода на гласуване пределно много затруднява отчитането на гласовете и води до много грешки в протоколите на избирателните секции.
През 2021 г. ИТН, ДБ и ИБГНИ съвместно успяха да въведат всеобщо машинно гласуване, включително и в чужбина. Хартията остана да се ползва само в малките избирателни секции и при неработещи машини.
От ГЕРБ междувременно продължиха ожесточено да се съпротивляват на устройствата и да настояват да се върне хибридната система. В това намериха подкрепа от страна на ДПС и „Възраждане“. Сега очевидно към тази група ще се присъедини – и всъщност ще се оглави – от БСП.
Няма съмнение, че социалистите ще се сблъскат с останалите си партньори в управляващата коалиция. ИТН участва във въвеждането на всеобщото машинно гласуване, ДБ също го подкрепя. Днес Владислав Панев – единият от съпредседателите на десницата, лаконично коментира по bTV, че не вижда как се намери консенсус сред управляващите по предложението на БСП.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.