“Днес г-н Борисов ми се обади и възобновихме диалога. Ние ще разговаряме по тези въпроси (от меморандума за съвместно управление), ще преговаряме, защото България трябва да има правителство. Но това правителство не трябва да е какво да е, то трябва да прави реформи. Ние обявихме нашата преговорна позиция публично и писмено, готови сме да преговаряме и по по-добри идеи и се надявам другата седмица да се случи”. Това заяви в петък вечерта в предаването “Панорама” на БНТ съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, съобщиха от пресцентъра на ДБ.

“Искаме преди да се случи ротацията да получим яснота помежду си, ясни ангажименти помежду си и да можем да кажем на българските граждани, че и следващите 9 месеца ще бъдат не просто съществуване на това правителство, а продължаване на курса към реформи. Защото когато едно мнозинство като това между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е толкова сложно създадено, единственото, което може да го държи в работен режим, са ясните приоритети”, каза Иванов.

Той обясни за пореден път, че механизмът, който ПП-ДБ предлага в Меморандума, не е за  разпределение на постовете в над 30 регулаторни органа “един за теб, един за мен”, а за ясно носене на политическа отговорност. Кандидатурите за членове на регулаторите ще минават през проверка за професионални качества и некорумпираност в специализираните комисии на парламента, а граждански организации, както и други парламентарни групи, ще могат да предлагат също имена на професионалисти, които не трябва да са ярки политически фигури. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обаче трябва заедно да ги гласуват, за да е ясно кой носи политическата отговорност, а не резултатът да зависи от плаващи мнозинства. Кандидатите ще са резултат и от висока степен на политическо съгласие, защото всяка от двете страни ще има право на вето по всяка кандидатура.

“Защото иначе другото, което се случва, е, че един плаща цената за това да има правителство и парламент, а друг, играейки си с различни плаващи мнозинства, попълва регулаторите по познатия начин – без процедура, без критерии, без проверки, без политическа отговорност”, каза лидерът на “Да, България”. И даде за пример избора на председател на НЗОК, при който ГЕРБ са си осигурили съдействието на други парламентарни групи, вкл. ИТН, въпреки принципните възражения на ПП-ДБ. “Това не бива да се случва, ако ние ще носим заедно отговорността за това управление, което идва на доста висока цена и за двете страни. Така че това е целта: ясна процедура, ясен регламент, конкуренция, проверка, ясна политическа отговорност”, каза Иванов.

Според него сега регулаторите са попълнени 100% от ГЕРБ и ДПС и реакцията на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски се дължи на желанието да се задържи тази позиция. “Изведнъж г-н Пеевски се самовзривява, защото вижда как не просто няма да има вече 100%, не просто неговият дял, който иначе Десислава Атанасова му обеща по телевизията няма да бъде гарантиран, нещата ще се случват по друг начин, няма да има гарантиран пай”, каза Иванов.

Съпредседателят на ДБ е категоричен, че този тип политическо поведение трябва да бъде прекратено, защото представлява опит за шантаж. И отхвърли претенциите на Пеевски, че без ДПС не може да има управление. “Г-н Пеевски с изключение на всичките пошлости, които изля, каза една много важна фраза – че без ДПС не може да има управление и това не било аритметичен въпрос. А какъв въпрос е? Ако някой си мисли,че е абониран за управлението на България, че има право, което не черпи от изборен резултат, да получава пай и дял и да няма отчетност и прозрачност, както това се случва, мисля, че всяка цена е добра да сложим край на това нещо. Ние стоим твърдо зад стандартите в Меморандума и това не е ултиматум”, каза Христо Иванов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.