Христо Цветанов, заместник-председател на УС на ОФК Академик и собственик на Кемапул ЕООД за спорта, футбола и бизнеса в интервю за Актуално Свищов.
– Христо Цветанов на 48 години успешен човек ли е?
– Не. Христо Цветанов на 48 години като се върне назад си спомня хиляди неща в работата, а в личен план не може да си спомни щастливите моменти от живота. По-скоро формула за щастлив живот няма. Един намира щастие в едно, друг в друго.
– И двамата си спомняме абитуриентския си бал на „Калето“ – целите, които си поставяше тогава постигнал ли си ги?
– Доволен съм заради съпругата! Децата си – страхотно богатство! Семейството! Но в професионален план е трудно – много трудно е да работиш в условията на 30 години преход, рискове и достатъчен психически товар.
– Христо Цветанов и спортът, какво ти даде той?
– Това е голямата ми страст. Това, което виждаш на Световното – тези близо четири часа, което го демонстрираха на терена – това си е чиста форма трилър. С обратите на резултата и т.н. Спортът е голямата емоция, спортът е и религия. Вълнувам се, когато видя българското знаме да се издига на Световно първенство или олимпиада.
Тези емоции мотивират децата да спортуват. На всички е ясно, че хората, които искат да бъдат успешни в живота – някъде в детска възраст са били и спортисти. Спортът възпитава! Всяко едно предизвикателство, всеки един труден елемент учи тези деца да живеят правилно.
– Заедно с колегите ти от Управителния съвет…
– Хубавото е, че има социално отговорни хора – председателят Емо Перушанов, целият Управителен съвет и много други, които помагат за да има детски футбол в Свищов.
Най-страхотното нещо е да можеш да помагаш и виждаш своите резултати в уменията на децата. Хубаво е това да бъде за всички деца. Ние в Свищов имаме разделение, което аз за себе си не мога да си го обясня. Не мога да си отговоря кому е нужно децата да бъдат разделени на училище, понякога да изпадат и в конфликтни ситуации и на терена. Това наистина не го разбирам.
– Това като Управителен съвет притеснява ли ви…
– Ние искаме да сме в помощ на всички. Виждаш, Детската школа на Общински футболен клуб Академик дава резултати, които не ги измерваме с първенства и подобни. Децата стават по-упорити, децата стават по-дисциплинирани, успяват да възмъжават по-рано и не на последно място – те са по-здрави. Спортът със здравето са в пряка връзка
С промените в Клуба и с привличането на нови треньори се опитваме по всякакъв начин да повишим качеството на работа. Другото важно е, че сме пряко свързани с училищата и детските градини, за да може да помагаме и там.
– Какво е Академик за теб?
– Академик преди всичко е пряко свързан с личностното ми израстване. От дете всеки ден на стадиона, тогава бяха едни други времена и възпитание. Академик е спортът, футболът, домашният клуб – едно семейство.
– В основния отбор на Академик играл ли си?
– Не, имах известен потенциал, но не съм бил такъв добър състезател. Но това не означава, че нямам страстта, като мен са много още. Въпросът е, че сега децата имат много по-добри условия и се работи с добра методика, имат много добри перспективи. Надеждата е нещото, което крепи. За нас надеждите са големи, защото във всяко дете от Школата има потенциал.
– Как се насочи към земеделието?
– Съвсем случайно. Също красив бизнес. Пролет, когато растенията тепърва израстват, земеделието е хубав бизнес. Не говорим във финансов аспект – рисковете са навсякъде. Не вали дъжд – няма стотинки, вали дъжд може и да има. Аз се радвам на тези, които са с по- инновативните технологии, които произвеждат тези алтернативни храни. Важното е да задълбаеш в една посока, да си фокусиран и да дава плодове цялата работа.
– Някога бе председател на Асоциацията на земеделските производители, продължаваш ли и тези си ангажименти?
– Да, но в друг аспект – Институт за агростратегии и иновации, първият агро хъб в България. Там се работи по отношение на дигитализация и онвации, има огромен потенциал особено, когато говорим за селско стопанство, говорим за продоволствие, говорим за храни. Работя в тази насока с още няколко колеги.
– Състоянието на Школата в момента какво е?
– Имаме добър екип в момента. Заредени сме с амбиции за новия сезон. На стадиона започва ремонт, какъвто отдавна не е имало. Това е идеята на симбиозата между Академия, община, бизнес в полза на децата. Под тази форма може да съществува нещо, каквото искаме да бъде. Благодарности и респект към Общината и в частност кмета Генчо Генчев, сега стадион, преди това спортна зала. Аз се надявам нещата да вървят добре, има перспективи.
– Пожеланията ти към децата от Школата, към треньори и фенове?
– Да си пожелаем да сме здрави! Да си пожелаем да сме по-спокойни и фокусирани за работа! Да си пожелаем да трупаме повече знания, защото всеки продължава да се учи и усъвършенства. Нашите треньори успяват да вдигат нивото и успяват да предават знанията надолу.
Да сме здрави и успешни!
Александър ШАБОВ
Сн.: Личен архив

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.