Около 70 000 души протестираха днес в центъра на чешката столица Прага, обвинявайки чешкото правителство, че отделя повече внимание на Украйна, опустошена от войната, отколкото на собствените си граждани, предадоха световните агенции, пише Дир. бг.
Протестът беше организиран под наслова „Република Чехия на първо място“ и беше срещу нарастващата инфлация, породена от скока в цените на горивата, срещу ваксинацията за коронавируса, но също и срещу имигрантите, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.
Протестиращите поискаха оставката на десноцентристкото правителство на Петър Фиала, което дойде на власт миналия декември.
„Най-доброто е за украинците, а за нас само по два пуловера“, пишеше на един от плакатите, носени от протестиращите. Този текст намекваше, че чехите няма да могат да платят сметките си за парното през зимата.
Цените на природния газ нараснаха в цяла Европа след намаляване на доставките от Русия, което доведе до скок в цените на тока.
Чехия е ротационен председател на ЕС и прие около 400 000 бежанци от Украйна от началото на войната там на 24 февруари. Чехия предостави и важна хуманитарна помощ на Украйна.
Организаторите на демонстрацията от редица крайнодесни и маргинални политически групи, включително Комунистическата партия, заявиха, че централноевропейската страна трябва да бъде неутрална във военно отношение и да осигури директни договори с доставчици на газ, включително Русия.
„Целта на нашата демонстрация е да поискаме промяна, главно в решаването на проблема с цените на енергията, особено на електричеството и газа, които ще унищожат икономиката ни тази есен“, каза съорганизаторът на събитието Иржи Хавел пред новинарския сайт iDNES.cz.
Правителството на Фиала вчера оцеля при вот на недоверие в парламента, иницииран от две опозиционни партии -популистката центристка партия АНО на бившия премиер, милиардера Адрей Бабиш, и крайнодясната и антиимгрантска партия „Свобода и пряка демокрация“.
Днес Фиала заяви, че всеки има право да протестира, но добави, че митингът в центъра на Прага е организиран от проруски настроени лица, които изразяват близки до екстремистките позиции и чиито интереси са насочени срещу Чешката република.
„Ясно е, че руската пропаганда и дезинформационните кампании присъстват на наша територия и че някои хора ги слушат чисто и просто“, заяви той.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.