Ханкрумският скален манастир е от онези български забележителности, които са толкова забележителни, че човек се чуди как така не е пълно с туристи. Всъщност посетителите са доста малко, а често с дни никой не се появява. Ако тръгнете от село Хан Крум, по посока на манастира няма табели, нито отчетливо маркирана пътека. Трябва да го намерите с желание и малко помощ от местните. Чак когато наближите съвсем, ще видите указателни табели. По-ясен е маршрутът, който започва от Информационния център на природен парк Шуменско плато.
Смята се, че манастирът е обитаван от монаси през XII-XIV в. Той е изграден в естествена пещера и внимателно дооформен от човешка ръка. Калугерската пещера е основната част от комплекса. До входа й се стига по изсечени в скалата стъпала. Заради тях е наричана още „Стълбената пещера“. Вътре се разполагат три помещения. Източното помещение е църква с размери 4 на 7 метра. Средното помещение е преддверие с размери 3,5 на 4 метра. То е над входния тунел и вероятно е имало дъсчен под. Западното помещение е най-малко и е с размери около 3 на 3 метра и височина около 2 метра. От трите помещения се открива красива панорама към местността.
В близост до манастира има малка аптечка. Тя е заредена с най-необходими лекарства, бинтове и лепенки. Най-добре да не ви се налага да я ползвате, но фактът, че я има, сгрява сърцето. Както пише в бележката, сложена вътре: „Пазете я и вземайте от нея само при нужда! Обогатявайте съдържанието й!“.
Ханкрумският скален манастир е място с енергия и атмосфера. Неутъпканата пътека, малката аптечка и красивата панорама допълват цялото преживяване и създават необикновен спомен за посетителите. Следващия път, когато сте около Шумен, не забравяйте да го посетите. Той е само на 12 км от града.
Наташа Красимирова

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.