За хакерска атака срещу сайта на Народното събрание съобщи депутатът Ивайло Мирчев в профила си във Фейсбук.

В момента сайтът на парламента е недостъпен.

Мирчев пише, че атаката е извършена от руски хакери заради военната помощ от България за Украйна.

В профила си депутатът е прикачил скрийшншот от чат в приложението Телеграм. В него потребител с името NoName057(16) съобщава, че България е изпратила на Украйна пакет от 100 единици бронирана техника, заради което срещу сайта на българския парламент е използвана DDoS атака (отказ до достъп).

При такъв тип атака в рамките на кратък период от време (около секунда) се генерират милиони заявки за достъп до определен сайт.

Това не е първият път, в който интернет страниците на български институции са под прицел. През април имаше атаки срещу сайтовете на ВСС и правителството. През ноември миналата година пък бяха атакувани сайтовете на разузнавателните служби на България, Естония, Полша, Румъния и Молдова. Тогава отговорност пое руската хакерска група KILLNET.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.