Информационни системи на „Български пощи“ бяха обект на сериозна кибератака, съобщиха от пресцентъра на националния пощенски доставчик. Случаят е от събота, 16 април, пише сайта OFFNews.
В резултат на кибератаката са възможни затруднения в използването само на част от услугите на „Български пощи“ ЕАД, твърдят от дружеството.
Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова коментира кибератаката по системите на дружеството в интервю за БТА:
„В последните два дни експерти от компетентните институции на най-високо ниво работят денонощно в две основни направления – абсолютен приоритет бе възобновяването на най-важните услуги на „Български пощи“, като изплащане на пенсии по постоянен адрес и великденските надбавки от 70 лв. за всички пенсионери. Това е факт и от тази сутрин всички пощенски станции трябва да извършват тези услуги. Молим клиентите на Български пощи да ни сигнализират мигновено при отказ да им бъдат изплатени пенсиите, защото това ще се дължи на неизпълнение на ангажиментите на служителя, а не на техническо възпрепятстване.“
Телефонният номер, на който може да се подават сигнали, е 029493280.
Второто направление е установяване на детайли по атаката. По този въпрос все още се работи активно, каза Калина Константинова и посочи, че очаква в рамките на утрешния ден да разполага с повече информация от докладите на службите.
На въпрос каква е причината да се стигне дотук, вицепремиерът отговори, че в последните 10 години киберсигурността на пощите е била системно неглижирана.
Оказа се, че има редица доклади и препоръки от ДАНС, които не са били изпълнявани. Подценявани са елементарни и базови защити за сигурност, които има дори всеки домашен компютър. Над 2000 компютъра са работили на архаичната и несъвместима с модерните и устойчиви системи за сигурност версия на софтуер, посочи Константинова.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.