Никопол, Белене и Гулянци са първи с план за действие по европроект а Дунавския регион, пише Лили ГРАНИЦКА на сайта Медияпул.
От древния римски град Улпия Ексус през първата българска печатна книга „Абагар” до концентрационния лагер Белене и природния парк „Персина” – този общ туристически продукт предлагат трите дунавски общини, на чиито територии се намират забележителностите.
За популяризирането на културното наследство, свързано с с Дунав, кметовете на общините Белене, Никопол и Гулянци и управляващият редактор на фондация „БлуЛинк” подписаха общ план за действие. Той е първият за дунавския регион в рамките на проекта DANUrB+, финансиран от Европейския съюз и България. В рамките на проекта се разработват 11 местни плана за действие в шест дунавски държави.
Точното име на проекта е дълго и сложно: „Градски бранд Дунав+: Изграждане на регионална и местна устойчивост чрез валоризация на културното наследство по река Дунав”.
„Валоризация означава местните общности да спечелят от спечелят от опазване и устойчиво ползване на съвместното културно-историческо наследство около Дунав”, обясни д-р Гавраил Гавраилов, водещ експерт на „БлуЛинщ”.
Съвместният план за действие на трите дунавски общини е разработен на базата на проучване на местните ресурси, правен и туристически анализ. Планът съдържа 16 проекта, които ще се реализират в рамките на три години. Включено е разработване на обекти, събития и продукти, много от които вече са номинирани за дунавски етикет за качество от проект DANUrB+.
Сред тях са литературен маршрут за първата българска печатна книга „Абагар” дело на никополския епископ Филип Станиславов и скалната църква „Свети Стефан”, в която е служил, както и поетични четения на чешма „Елия” в Никопол, мемориален туризъм на остров Персин край Белете, разходка до античния град Улпия Ескус в община Гулянци. И още кулинарни и музикални фестифали, като „Персина фест” за модерна музика, който през последните години набира все повече популярност.
Така на една много малка територия покрай Дунав в три съседни общини туристите могат да видят съвсем различни исторически епохи, отбелязва кметът на Белене Милен Дудев.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.