Един от близките туристически маршрути, както се казва – на една ръка разстояние, е гробът на Свети Лупус в Нове, край града на Щастливеца.
Оригиналната олтарна маса на базиликата в сектора северно от Посетителския център беше експонирана в началото на ноември, както Актуално Свищов първи писа. Масата е открита строшена на парчета при началото на разкопките в сектора под ръководството на доц. Мария Чичикова в края на 70-те години на ХХ в. Масата е била поставена върху гроба в апсидата (дъговидната източна част) на базиликата. Гробът най-вероятно е на християнски светец, в чиято памет през VI в. е построена базиликата, сподели пред „Новините от града на Щастливеца – такива, каквито са!“ д-р Марин Маринов, който втора година проведе самостоятелни проучвания на терен. Твърде възможно е това да е Свети Лупус, единственият засега известен от писмените извори светец, който е почитан в Нове през VI в., уточни свищовският археолог. Празникът на светеца се отбелязва на 23 август в календара на Българската православна църква. Според някои изследователи, св. Лупус е епископ на Сирмиум (Сремска Митровица в Сърбия) и негов дякон е св. Димитър. И двамата са римски поданици с неизвестен етнически произход, които загиват като мъченици за християнската вяра. След като Сирмиум е превзет от хуните през 441 г., започва почитането на св. Димитър в Солун, а на св. Лупус – в Нове.
Експонирането на олтарната маса е временно, до изработването на проект за постоянна ѝ възстановка в апсидата на базиликата. Реставрацията на масата е извършена от Руен Хаджиниколов, реставратор в РИМ – В. Търново. Експонирането е извършено с помощта на работниците Георги Ламбев и Назъм Мустафов, и на Симеон Ангелов, студент по археология в 3-ти курс във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Върху масата е поставен защитен стъклен похлупак, изработен от „Лало – Живко Илиев“ ЕТ.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.