Коледният дух изцяло завладя и Ценово. Точно на Игнажден, когато според народния календар е началото на коледно новогодишния празничен цикъл, и в Ценово грейнаха светлините на украсената елха. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Много деца, родители и граждани се стекоха на централния площад, за да се включат в празничното настроение.

Членове на клуба за пресъздаване на народни обичаи и участници от Детската фолклорна група „Славейче“ възстановиха обредите, свързани с Игнажден. „По този начин традициите не само се предават от поколение на поколение. Децата виждат и усещат празничното настроение. Те стават съпричастни и към характерни местни обичаи. Характерно за района от долното течение на Янтра е клокането. Наричането е за кокошките да снесат повече яйца и да се измътят много пиленца“, сподели ръководителката на състава Румяна Иванова. В навечерието на празниците ученици от местното училище за поредна година организираха благотворителен базар под мотото „Щедростта няма граница“. Със събраните средства ще се подпомогнат деца в нужда.

Събрани около коледната елха малки и големи с радостни възгласи и овации посрещнаха Дядо Коледа и неговата помощничка Снежанка. Добрият белобрад старец не скри, че в чувала има подаръци за добрите и послушните деца. С топли думи към малки и големи се обърна зам.-кметът на община Ценово Ваня Игнатова. „Застанали сме до елхата, която след минути ще грейне с пъстроцветни коледни светлинки. От далечни времена елхата е символ на онова коледно вълшебство, което озарява душите ни със светлина, сгрява сърцата ни с доброта и сбъдва мечти. Нека никога не преставаме да вярваме в чудото на Рождеството и в светлото начало на новата година“, сподели в приветствието си г-жа Игнатова. Допълнително празнично настроение внесоха изпълненията на деца от ОУ „Христо Ботев“. Стиховете и песничките, посветени на Рождество Христово, сгряха сърцата и душите на мнозинството в студената зимна вечер. За послушните деца Дядо Коледа изпразни препълнения чувал с лакомства, а много малчугани си направиха снимки за спомен с белобрадия старец и Снежанка. В края на вечерта красиви фойерверки украсиха небето над Ценово.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.