Гражданин си направи в неделния ден разходка на терена на бившата казарма и констатира, че се извършва поголовна сеч на дървесина. Постройки на някогашната казарма се рушат. Теренът официално се води „Дунавски индустриален технологичен парк“.
Актуално Свищов публикува без редакторска намеса сигнала до кмета на Общината, държавното обвинение и местния парламент.
„До г-н кмета на гр. Свищов д-р Генчев
До Градска прокуратура Свищов
До общинските съветници на община Свищов
Уважаеми господа, днес в почивния 6-ти ноември 2022 г. без да преча на никого, а то няма и охрана, си позволих в продължение на два часа да обходя по голямата част от терена на бившите казарми. Установих, че в него се провежда стопанска дейност: разрушават се основно изоставените сгради гаражи за понтонните влекачи, от които се реже и изнася по мнение на запознати хора тонове метал под формата на метални ферми, греди, уайзени и винкел. Останал е малко на още една две сгради. Изнесени са хиляди цигли от покривите, изрязани са десетки кубици и то не маломерна дървесина. Започната е гола сеч. Останали са още малко метал, бетонови ферми, бетонови огради, тухли и стотици кубици дървесина, защото това е поне 300 декара гора. Мисля си, ако не е официално разчистване на терена, в което от видяното се съмнявам, това, че МО предостави при определени условия терена на община Свищов, не оправдава безстопанственост и присвояване от отделни лица. Въпреки, че практиката на общината е да се работи на тъмно, питам кметът д-р Генчев и съветниците, има ли утвърден проект на терена, защо той не е публично оповестен и съобразена ли е с него сечта, защото има ценни многогодишни дървесни видове, като дъб, липа, ясен, орех, кипариси и т.н., част от които имат законова защита. А ако спазят обещанието си за заделяне част от терена за крайречен парк, те ще са точно на мястото си. Мисля, че обезлесяването на този свлачищен терен, не е най- доброто решение!? В белите държави заради стари ценни дървета променят проекти. При тази криза и цена за дърва за горене, можете да помислите да продадете на приемлива цена или да подарите маломерната дървесина на нуждаещи се граждани. Ако това е планирана дейност, къде и как са заприходени получените материали и средства? Това могат да отчетат и назначените служители на т.н. Индустриален парк, за което получават заплати. Господа съветници политиката е кабинетна дейност, но преките впечатления на терен само ще подпомогнат дейността Ви! Позволявам си да препоръчам на прокуратурата да се самосизира и проконтролира законността, което е от полза на всички!
Бих препоръчал и на гражданите живеещи на „прокълнатата“ улица „33 Свищовски полк“, да не бъдат „слепи“ наблюдатели на това, което се случва около нас. Властите ни тровят с бездействието и ни мачкат с безразличието си, но ако само си мълчим, така и ще си отидем от този свят- като херувими!?
Горенаписаното подкрепям с няколко любителски снимки“.
Вилдирас ЕНЧЕВ