Снощната буря с обилен дъжд и градушка, която нанесе материални щети в Плевен, предаде БНР. Мобилизирани са всички институции, за да се нормализира ситуацията в града.

Градушка връхлетя Плевен минути преди 20 ч. снощи, като на места плътно е застлала земята. Зърната ѝ са с размер на лешник. Вятърът огъна дърветата до земята, а над града се стелеше черна пелена.

Спешно заседание свика кметът д-р Валентин Христов на всички фирми, които отговарят за почистването на града. В центъра на града се работи буквално часове след градушката, с техника се почистват калните улици, отводняват се мазета и ниски части на сгради.

25 са подадените сигнали, уточни кметът Христов, има наводнени детски градини – частично, организирано е осигуряването на храна за децата, премахват се опасни дървета.

„Трябва да отбележа, че и в момента вали дъжд, макар и слаб, но работата не спира. Поражения има и в околни села“.

Пламен Петков, кмет на село Къшин, заяви:

„Почти бедствено положение, улиците бяха препълнени с вода. Изпратил съм да проверят абсолютно всички улици дали има оплаквания от жители… Наистина беше страшно“.

Плевен има необходимост от нова отводнителна система и воден цикъл, но се оказва че от определените за региона 120 млн. лева само 30 млн. лева са за Плевен, а останалите 90 млн. лева – за Кнежа.

За какво настоява кметът д-р Валентин Христов пред служебното правителство:

„Разпределен е некоректно спрямо община Плевен, правителството да обърне внимание на това нещо, ако може, тази несправедливост спрямо гражданите на Плевен да бъде коригирана“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.