Вече готов списъкът с въоръжение, което България трябва да предостави на Украйна, научи „Хоризонт“ от отлично информиран източник, съобщи БНР. Парламентът даде едномесечен срок на отбранителното министерство да изготви списъка.
Избраният за помощ на Украйна вариант ще е класифицирана информация. Но решението трябва да мине през правителството и парламента.
Според Тодор Тагарев – военен експерт и бивш служебен отбранителен министър, България вече има практика със споразумения за военна помощ за силите за сигурност на Афганистан.
„И само по едно от тях ние сме изпратили стотици тонове помощ с леко въоръжение и боеприпаси за леко въоръжение, минохвъргачки, такива неща. Но с такива тонове, без да има парламентарно решение, без да има парламентарен натиск.“
А решенията министерството на отбраната е вземало само.
Още през февруари военните пък са имали готовност да кажат какво могат да дадат на Украйна. Но към онова време действаше решението само за военно-техническа помощ.
До момента се знае, че пратката ще пътува за Украйна с „над 9 от големите“ самолети американски Боинг С-17. По думите на украинския посланик у нас Виталий Москаленко списъкът е дълъг и сериозен. Това са артилерийските оръдия, средства за отбрана, снаряди и муниции.
България няма как да даде комплексите C-300 заради нуждите за охрана на стратегически обекти у нас.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.