След като прие главния прокурор Иван Гешев в Министерския съвет в петък, сега Кирил Петков ще върне визитата в прокуратурата, само че на разпит, става ясно от съобщение, качено на сайта на Прокуратурата на Република България. Причината е, че по време на срещата им в петък Петков, както и началничката на кабинета му Лена Бориславова посочили лица и прякори, които според тях са в основата на корупцията в България.
Прокуратурата ще извърши пълна проверка на списък от лица, посочен от министър-председателя Кирил Петков в проведената в петък работна среща с главния прокурор Иван Гешев, съобщи прокуратурата днес. В съобщението на прокуратурата специално се подчертава, че на срещата в петък присъствала и Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера, която също посочила лица.
„С оглед изясняване в пълнота на предоставената информация г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова ще бъдат  призовани да се явят във Върховната касационна прокуратура с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения“, се казва в съобщението.
„По време на срещата министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност“, разкрива прокуратурата днес. Около двадесет души са основата на корупцията в България, обяви неотдавна от Брюксел премиерът Кирил Петков, след като бе изслушан от комисията ЛИБЕ на европарламента.
Прокуратурата не пропуска и днес да хвърли камъни в градината на МВР. В съобщенето й по повод срещата на Петков с Гешев се казва, че „главният прокурор е разяснил, че съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата“. Прокуратурата напомня още, че гражданите и длъжностните лица имат задължение незабавно да уведомят разследващите, когато узнаят за извършено престъпление.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.